Τρίτη, 29 Μαΐου 2018

"Πήραν την Πόλη πήραν την ...", Μαρία Λαμπαδαρίδου-ΠόθουΟ Κόσμος της Ιστορίας ζωντανεύει μέσα στις σελίδες της Λογοτεχνίας: Πήραν την Πόλη πήραν την..., Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου:

Στις 29/ 5/ 1453 έγινε η άλωση της Κωνσταντινούπολης. Η κ. Μαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου με τον υπέροχο ρέοντα λογοτεχνικό λόγο της, στο έργο της:  Πήραν την Πόλη πήραν την... περιγράφει, ιστορικά τεκμηριωμένες, τις τελευταίες 50 ημέρες πριν την άλωση της Βασιλεύουσας από τους Οθωμανούς Τούρκους.

Ένα συγκλονιστικό ιστορικό μυθιστόρημα που όταν το διάβασα, πριν χρόνια, με συγκίνησε βαθύτατα. Ένιωσα ότι βρισκόμουν εντός των τειχών της Πόλης ζώντας και εγώ, μαζί με τους πρωταγωνιστές της ιστορίας, τις τελευταίες στιγμές της παράδοσης της Κωνσταντινούπολης στην Οθωμανική λαίλαπα.

Παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα από το μυθιστόρημα της κ. Λαμπαδαρίδου, στο οποίο περιγράφει τις τελευταίες στιγμές της Πόλης, λίγο πριν πέσει ηρωικά μαχόμενος ο τελευταίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος και ολοκληρωθεί η άλωση...

"Βλέπω τον αυτοκράτορα που στρέφει με αγωνία το κεφάλι προς την σπαραγμένη Πόλη του. Ο σταυρός που στεκότανε αιώνες πάνω στο τρούλο της Αγια-Σοφιάς έπεφτε στη γη με τρομακτικό κρότο. Η χριστιανοσύνη γκρεμιζότανε. Η χιλιόχρονη αυτοκρατορία παραδινότανε πια στον ξένο θεό του Ισλάμ. Με τους αγίους της, όλους απόντες. Και η δοξασμένη βασιλίδα δεν ήτανε πια θεοφύλακτη.
Να τον άκουσε άραγε η Δύση το γδούπο εκείνο τον ανατριχιαστικό; Να τον άκουσε ο πάπας και οι χριστιανοί ρηγάδες, που εγκατέλειψαν μονάχο και αβοήθητο τον αυτοκράτορα στην ύστατη ώρα του χαμού του; Να τον άκουσαν άραγε; Ή κομμάτι κομμάτι, σπάραγμα σπάραγμα, θα εξουσίαζε το χρόνο τον επερχόμενο, ταράζοντας στον αιώνα τις συνειδήσεις
;"
Η μνήμη είναι δύναμη! Α.Χ.


Μοιραστείτε το!!! :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου