Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017

Juancaballo (Χουανκαμπάγιο), ο κένταυρος της Ισπανίας

Ο Κόσμος των κενταύρων, των δίμορφων πλασμάτων της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, αναβιώνει στους θρύλους της Ισπανίας.

Στην ισπανική λαϊκή παράδοση υπάρχει μία μορφή παρόμοια με αυτήν των κενταύρων της ελληνικής μυθολογίας. Πρόκειται για τον Χουανκαμπάγιο που σύμφωνα με διάφορους θρύλους κατοικούσε στη Sierra Mágina(Σιέρα Μάχινα), σήμερα Jaén (Χαέν), στην Ισπανία.

Ο Juan Catena στο βιβλίο του, "Leyendas de Mágina y sus fronteras" αναφέρει τους Χουανκαμπάγιος ως μυθολογικά πλάσματα που δεκάδες κάτοικοι έχουν δει κατά τη διάρκεια των αιώνων. Η περιγραφή που έχει φτάσει μέχρι τις μέρες μας είναι: πλάσματα μισοί άνθρωποι μισοί άλογα που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα και είναι δύσκολο να τους εντοπίσεις.

Διηγούνται, λοιπόν, ότι στις βαθιές σπηλιές της Σιέρα Μάχινα κρύβονται κάποια παράξενα πλάσματα τα οποία είναι γνωστά ως Χουανκαμπάγιος. Είναι κατά το ήμισυ άνθρωποι και κατά το ήμισυ άλογα, κακοί, σκληροί και δεν τους αρέσει να ζουν στο φως του ήλιου.

Υπήρξε εποχή κατά την οποία οι κάτοικοι της Úbeda ήταν τόσο τρομοκρατημένοι με τις αιματηρές επιδρομές τους που τους αποθανάτισαν στη πρόσοψη του παρεκκλησίου του El Salvador για να εξορκίσουν έτσι το φόβο και να ζητήσουν τη  θεϊκή προστασία.

Το ανάγλυφο του Χουανκαμπάγιο είναι λαξευμένο στα υποστυλώματα του ταφικού παρεκκλησίου που ανήγειρε ο Francisco de los Cobos στην Úbeda. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την αναπαράσταση ενός μυθολογικού επεισοδίου: " Ο Ηρακλής παλεύοντας με τον κένταυρο" .

Στην πρόσοψη αυτού του ναϊσκου, έργο της Ισπανικής Αναγέννησης, συνυπάρχουν η βιβλική εικονογραφία με το κόσμο της κλασσικής αρχαιότητας, ξετυλίγοντας ένα πολύπλοκο γλυπτικό ιδίωμα που αναφέρεται στην τιμή, τη δόξα, το Σωτήρα του Κόσμου και πάνω από όλα στο θάνατο.

Τα χωρία της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης συνυπάρχουν στο παρεκκλήσι του Salvador, με παγανιστικά μοτίβα όπως αυτό που δημιούργησε τον θρύλο των Χουανκαμπάγιος.

Ο διακεκριμένος συγγραφέας Antonio Muñoz Molina επαναλαμβάνει, επίσης τον δημοφιλή θρύλο των Χουνκαμπάγιος στο μυθιστόρημά του : "El jinete polaco" (ΟΠολωνός Ιππέας), βραβείο  Planet το 1991:
" Στη Sierra ζούσαν κάποια πλάσματα μισοί άνθρωποι και μισοί άλογα που ήταν σκληροί και μισάνθρωποι και που τους Χειμώνες με το πολύ χιόνι κατέβαιναν στην κοιλάδα του Guadalquivir. Εξαγριωμένοι από την πείνα όχι μόνο πατούσαν με τις οπλές τους τα κουνουπίδια και τα μαρούλια των περιβολιών, αλλά έφταναν στα άκρα τρώγοντας ανθρώπινη σάρκα. Η απόδειξη ότι υπήρχαν,  εκτός από τις διηγήσεις κάποιων τρομοκρατημένων ανθρώπων που επέζησαν από τις επιθέσεις τους, ήταν, λαξευμένη σε πέτρα, στη πρόσοψη της εκκλησίας του Salvador, όπου είναι αλήθεια ότι υπάρχει μία ζωοφόρος με Κενταύρους. Αφού, λοιπόν, τους είχαν σμιλέψει σε ένα μέρος τόσο ιερό, μαζί με τα γλυπτά των αγίων και κάτω από το ανάγλυφο της Μεταμορφώσεως του Κυρίου, υποστήριζε ο παππούς μου, θα ήταν πολύ αιρετικό να μην πιστέψεις σε αυτούς. "...

Στο βίντεο παρουσιάζεται το παρεκκλήσι του El Salvador, στην  Úbeda. Μετά το 0:19 μπορείτε να δείτε την αναπαράσταση του Ηρακλή που παλεύει με τον κένταυρο:

Πηγή : artificis.com
Απόδοση από τα ισπανικά Α.Χ.
Μοιραστείτε το!!! :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου