Ο Κόσμος των παράξενων φαινομένων, που παρουσιάζονται σε κατοικίες ή ανθρώπους μετά την απώλεια αγαπημένων τους προσώπων, έχει να μας διηγηθεί πολλές και παράδοξες ιστορίες για τις οποίες δεν δόθηκε ποτέ καμία εξήγηση. Ανάλογη είναι και η ιστορία ενός κοριτσιού που βίωσε περίεργες και μη αναμενόμενες εμπειρίες μετά την αναχώρηση του πατέρα της από τον τρισδιάστατο κόσμο μας. ΠΑΤΕΡΑ, ΕΙΣΑΙ ΕΔΩ; Ένα κορίτσι, του οποίου ο πατέρας πέθανε πριν κάποια χρόνια, διαβεβαιώνει ότι δύο μέρες μετά το τραγικό συμβάν άρχισαν να συμβαίνουν περίεργα φαινόμενα στο σπίτι της. Σύμφωνα με διηγήσεις της μία μέρα που βρισκόταν ξαπλωμένη στο κρεβάτι των γονέων της ένιωσε ότι κάποιος την χάιδευε στο πρόσωπο. Κάθε φορά που βρισκόταν μόνη, ακουγόντουσαν θόρυβοι σε όλο το σπίτι. Κανένας δεν την πίστευε αλλά, όταν μία μέρα που η μικρή ξαδέρφη της έμεινε μαζί της, και αναγκάστηκαν να φύγουν από το σπίτι γιατί η μικρούλα φοβήθηκε από τους παράξενου θορύβους, άρχισαν να την πιστεύουν. Η τηλεόρα...
Ο Κόσμος του φυσικού Ettore Majorana σε συνδυασμό με τον Κόσμο της πυρηνικής φυσικής δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, που τον βάζει στη διαδικασία να χαθεί από προσώπου Γης...
Η εξαφάνιση του Ιταλού φυσικού Ettore Majorana, είναι εδώ και δεκαετίες, ένα αίνιγμα για την επιστήμη. Αν και ήταν ένας πολλά υποσχόμενος πυρηνικός φυσικός προτίμησε να κρυφτεί από την ανθρωπότητα. Μερικοί πιστεύουν ότι αυτοκτόνησε και άλλοι ότι εξαφανίστηκε κάπου στη Λατινική Αμερική.
Κανείς δεν έμαθε ποτέ τον προορισμό ενός επιβάτη, ο οποίος τη νύχτα της 25ης Μαρτίου του 1938 επιβιβάστηκε στο πλοίο που έκανε τη διαδρομή Νάπολη- Παλέρμο. Η μυστηριώδης εξαφάνιση, αν και αφορούσε τον Ettore Majorana τον πιο λαμπρό φυσικό της γενιάς του, μόλις που έγινε γνωστή με μια μικρή μόνο αναφορά στη στήλη των γεγονότων μιας τοπικής εφημερίδας.
Ο Majorana γεννήθηκε το 1906 στη Σικελία και από πολύ μικρός διακρίθηκε ως ένα υπερ-προικισμένο παιδί με κλίση προς τις θετικές επιστήμες, καθώς στα τέσσερά του χρόνια, έλυνε περίπλοκα μαθηματικά προβλήματα.
Ο Ettore Majorana πήρε το διδακτορικό του με άριστα, σε ηλικία 23 ετών, υπό την επίβλεψη του Enrico Fermi(βραβείο Νόμπελ το 1938), ο οποίος ήταν επικεφαλής μιας επιστημονικής ομάδας, γνωστής με το όνομα :"Τα παιδιά της οδού Panisperma".Η ομάδα πήρε το όνομα της οδού στην οποία βρισκόταν το Ινστιτούτο της Φυσικής του Πανεπιστημίου της Sapienza, της Ρώμης και αποτελείτο από λαμπρούς νέους φυσικούς επιστήμονες, οι οποίοι ήταν οι πρωτοπόροι της πυρηνικής φυσικής.
Η περίοδος εκείνη, της Ευρώπης του Μεσοπολέμου, ήταν μία ταραγμένη εποχή και στον επιστημονικό κόσμο της φυσικής επικρατούσε αναστάτωση και αναβρασμός, καθώς η φυσική, κατά την αποκωδικοποίηση των αρχών της, βρέθηκε μπροστά στη δυνατότητα της δημιουργίας πυρηνικής βόμβας.
Ο Majorana ήταν τελειομανής και επικριτικός τόσο με τον εαυτό του όσο και με τους άλλους, αλλά και απρόθυμος επίσης ως προς την προοπτική της δημοσίευσης του επιστημονικού του έργου. Γι' αυτό, δημοσίευσε μόλις εννέα εργασίες, έξι - επτά σελίδων η κάθε μία, αρκετές, όμως, για να αποκαλύψουν το εννοιολογικό βάθος του δημιουργού τους.
Το όνομα του Ettore Majorana συνδέεται με το "νετρίνο Majorana", το οποίο είναι αντισωμάτιο του εαυτού του. Σύμφωνα με τη θεωρία του Majorana, το απλό νετρίνο και το αντινετρίνο είναι ταυτόσημα σωματίδια, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν σχέση με την "σκοτεινή ύλη".
Στα τριάντα του άρχισε να έχει προβλήματα υγείας. Υπέφερε από γαστρίτιδα, η οποία τον εξουθένωνε και σε συνδυασμό με μία νευρική εξάντληση άρχισε να γίνεται όλο πιο μοναχικός, και εσωστρεφής, ώσπου τελικά απομακρύνθηκε από τους τους φίλους του και ουσιαστικά έγινε ερημίτης.
Σχετικά με την εξαφάνισή του πλέχτηκαν ένα σωρό υποθετικά σενάρια. Ορισμένοι υποστήριξαν ότι μπήκε σε μοναστήρι και άλλοι είπαν ότι πήγε να εργαστεί στη Ρωσία για λογαριασμό των Σοβιετικών.
Υπάρχουν, όμως, ενδείξεις ότι, στα μέσα της δεκαετίας του 50, ήταν στη Βενεζουέλα με το όνομα Bini. Επίσης, η χήρα του συγγραφέα Miguel Ángel Asturias ισχυρίστηκε ότι τον είχε γνωρίσει στην Αργεντινή, ως φίλο μιας μαθηματικού με το όνομα Eleonora Cometta Manzoni. Η Lila Manzoni, αδελφή της Eleonora(που δεν βρισκόταν πλέον εν ζωή) δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε να δώσει στοιχεία για την έρευνα.
Έτσι η ζωή και ίσως ο θάνατος του Ettore Majorana να περικλείει περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις. Για τον Majorana γράφτηκε ένα μυθιστόρημα: Η εξαφάνιση του Majorana του Leonardo Sciascia και γυρίστηκε και μία ταινία: I ragazzi di via Panisperma (Τα παιδιά της οδού Panisperma) του Gianni Amelio.
Ίσως ποτέ να μην μάθουμε την αλήθεια για την τύχη του Majorana. Ήταν ένα τεράστιο μυαλό, μία διάνοια, που σύμφωνα με τον Enrico Fermi: "... είναι οι διάνοιες, όπως ο Γαλιλαίος και ο Νεύτων: Ο Ettore Majorana ήταν ένας από αυτούς".
Hector Ragos
Διδάκτωρ Φυσικών Επιστημών, Επισκέπτης Καθηγητής,
στο Τμήμα Φυσικής στο Βιομηχανικό Πανεπιστήμιο του Santander
Απόδοση από τα ισπανικά: Α.Χ.
Πηγή: elespectador.com
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου