Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2017

Η ιστορία της Violet Jessop και οι νικηφόρες αναμετρήσεις της με το υγρό στοιχείο

Ο Κόσμος της Violet Jessop(1887-1971) σε στενή σχέση με το υγρό στοιχείο . Αναμετρήθηκε τρεις φορές μαζί του και επέζησε: μετά από ένα ναυτικό ατύχημα και  δύο ναυάγια(Τιτανικός, Βρετανικός), ναυτικές τραγωδίες που συγκλόνισαν τον κόσμο της εποχής εκείνης.

Το 1911 εργαζόταν ως σερβιτόρα στο πλοίο Olympic όταν συγκρούστηκε με το πλοίο Hawke, ναυτικό ατύχημα, χωρίς θύματα. Το 1912 βρέθηκε να εργάζεται ως σερβιτόρα στο πλοίο Τιτανικός, το οποίο βυθίστηκε με πολλά θύματα, και το 1916 εργαζόμενη ως νοσοκόμα στο πλοίο Βρετανικός, έγινε
μάρτυρας άλλης μία ναυτικής τραγωδίας, όταν το πλοίο τορπιλίστηκε από γερμανικό υποβρύχιο.

Όμως, η  Violet Jessop από τα εφηβικά της χρόνια άρχισε να δίνει μάχες για τη ζωή της. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας της νόσησε από φυματίωση και παρ' όλο που οι γιατροί του βρετανικού νοσοκομείου του Buenos Aires της έδωσαν λίγους μήνες ζωής, επέζησε.

Η Violet Jessop γεννήθηκε το 1887, ήταν το μεγαλύτερο από τα  εννέα παιδιά του william Jessop και της Katherine Kelly, μεταναστών από το Δουβλίνο, οι οποίοι ασχολούνταν με την κτηνοτροφία στην  Bahia Blanca του  Buenos Aires, Αργεντινή.

Το 1911 προσελήφθη στο πλοίο Olympic, το μεγαλύτερο και πιο πολυτελές πλοίο της εποχής της.
Στις 20 Σεπτεμβρίου του 1911, το Olympic συγκρούστηκε με το πλοίο Hawke, ναυτικό ατύχημα χωρίς θύματα.

Στις 10 Απριλίου του 1912 της προσφέρεται η θέση της σερβιτόρας στον Τιτανικό, παρά το γεγονός ότι η ίδια ήθελα να μείνει στο Olympic, οι συμβουλές της οικογένειας της, των φίλων της, αλλά και ο καλύτερος μισθός και η πολυτέλεια του πλοίου την έπεισαν να δεχθεί τη θέση.

Τέσσερις μέρες μετά τον απόπλου, στις 23:40, στις 14 Απριλίου 1912, ο Τιτανικός χτύπησε σε παγόβουνο. Η Jessop διατάχθηκε να κατέβει στο κατάστρωμα και να μιλήσει ήρεμα στους επιβάτες της τρίτης θέσης, οι οποίοι μιλούσαν ισπανικά.

Το πλοίο Τιτανικός, ίδιας ναυτιλιακής εταιρείας(White Star) με τοOlympic, βυθίστηκε στον Ατλαντικό
Ωκεανό, περίπου 150 μίλια από τη Νέα Γη. Από τους 2228 επιβαίνοντες έχασαν τη ζωή τους 1523 . Η Jessop ήταν μία από τους 705 επιζώντες. Η ίδια λέει:
"Με διέταξαν να κατέβω στο κατάστρωμα. Οι επιβάτες προχωρούσαν ήρεμα. Συναντήθηκα με άλλες σερβιτόρες, κοιτάζοντας τις γυναίκες που αγκάλιαζαν τους συζύγους τους πριν μπουν με τα παιδιά τους στις βάρκες. Λίγο αργότερα, ένας αξιωματικός του Τιτανικού μας διέταξε να επιβιβαστούμε στις βάρκες. Καθώς κατέβαινε η βάρκα, ένας αξιωματικός μου είπε: Δεσποινίς Jessop, πάρτε αυτό το μωρό και φροντίστε το. Και μου έριξε ένα μωρό στην αγκαλιά."

Η Violet Jessop συνέχισε να εργάζεται στην  White Star στην ίδια θέση, δηλαδή ως σερβιτόρα. Το τρίτο πλοίο της το πλοίο Britanic (Βρετανικός) ξεκίνησε τα ταξίδια του το 1914, αλλά καθώς τον ίδιο χρόνο ξέσπασε ο Α' Παγκόσμιος πόλεμος μετατράπηκε σε νοσοκομειακό πλοίο. Η Jessop εντάχθηκε στο πλήρωμα, ως νοσοκόμα.

Στις 21 Νοεμβρίου του 1916 ο Βρετανικός κατέπλευσε στο κανάλι της Κέας, στο Αιγαίο Πέλαγος. Η Jessop λέει: "Ξαφνικά ακούσαμε έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο σαλόνι σηκώθηκαν από τις θέσεις τους. Μου έφερε αναμνήσεις, όχι τόσο μακρινές από τη μοιραία νύχτα του Τιτανικού."
Το ξημέρωμα εκείνης της μέρας, ακούστηκε μαι μεγάλη έκρηξη που προκλήθηκε από έκρηξη τορπίλης και μερικά λεπτά αργότερα η πρώρα του πλοίου άρχισε να βυθίζεται.

Για άλλη μία φορά κατάφερε να διασωθεί με σωσίβια λέμβο. Το πλοίο εξαφανίστηκε από την επιφάνεια της θάλασσας 55 λεπτά μετά την έκρηξη.

Η Violet Jessop παρ' όλα αυτά που της είχαν συμβεί δεν πτοήθηκε και συνέχισε να εργάζεται στη θάλασσα. Το 1934 έγραψε τα απομνημονεύματά της, τα οποία εκδόθηκαν πρόσφατα, το 1997 από δύο ανιψιές της. Σύναψε γάμο, αλλά μετά από λίγο χώρισε και δεν απέκτησε παιδιά. Συνταξιοδοτήθηκε το 1950 και ασχολήθηκε με την κηπουρική. Πέθανε το Μάιο του 1971 από καρδιακή ανεπάρκεια.

Πηγή: es.wikipedia.org
Απόδοση από τα ισπανικά Α.Χ.

Μοιραστείτε το!!! :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου