Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Ο υπόγειος νεολιθικός οικισμός του Skara Brae, Σκωτία

Ο Κόσμος της νεολιθικής εποχής: Ο οικισμός Skara Brae στο σύμπλεγμα των Ορκάδων νήσων της Σκωτίας, προκαλεί συγχρόνως θαυμασμό και έκπληξη:Το 1850 ένας γεωργός  από τα νησιά Orkney της Σκωτίας έκανε μια απίστευτη ανακάλυψη. Όταν πήγε να επιθεωρήσει τη ζημιά που προκλήθηκε μετά από μια τεράστια καταιγίδα, βρήκε ένα πέρασμα από πέτρα σε ένα μικρό κόλπο. Αυτό που βρήκε στο εσωτερικό έχει αφήσει  έκπληκτο όλο τον κόσμο.Ο αγρότης βρήκε τα απομεινάρια ενός αρχαίου πολιτισμού. Εκεί, πριν χιλιάδες χρόνια έζησε μια ακμάζουσα κοινωνία. Μέχρι το 1850 τα απομεινάρια της ήταν κρυμμένα λόγω των αμμόλοφων. Η μεγάλη καταιγίδα ήταν η αιτία να αποκαλυφθεί ο συνοικισμός.Ο οικισμός έχει ηλικία περισσότερα από 5000 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο παλαιός από τις αιγυπτιακές πυραμίδες. Τα σπίτια αυτής της πόλης, γνωστής ως Skara Brae, διατηρούνται σε καλή κατάσταση χάρη στους αμμόλοφους . Για τους αρχαιολόγους είναι ένα πραγματικό ξάφνιασμα της τύχης.

Κατοικήθηκε μεταξύ 3180 και 2500 π.Χ., και  είναι ένας από τους παλαιότερους μόνιμους οικισμούς της Μεγάλης Βρετανίας. Οκτώ πέτρινα σπίτια παραμένουν άθικτα, επιτρέποντας να έρθουμε πιο κοντά στον πολιτισμό και τα έθιμα τους. Οι έρευνες δείχνουν ότι εδώ ζούσαν, περίπου, 50 με 100 άνθρωποι .

Όλα τα σπίτια συνδέονταν μεταξύ τους με μια σήραγγα, και  ασφάλιζαν με ένα είδος πέτρινης πόρτας. Το εντυπωσιακό, όμως,  είναι ότι, σε κάθε δωμάτιο υπάρχει και ένα μεγαλύτερο κρεβάτι από τα άλλα. Επιπλέον, σε κάθε δωμάτιο υπάρχουν ράφια, καρέκλες, ντουλάπια και ντουλάπες. Ακόμα, μερικά από τα κουτιά που τα χρησιμοποιούσαν για να αποθηκεύουν πράγματα ήταν αδιάβροχα. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι σε αυτά διατηρούσαν φρέσκα τα ψάρια που προορίζονταν για μαγείρεμα.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν, επίσης, ότι κάθε σπίτι είχε τουαλέτα και ακόμη και ένα σύστημα επεξεργασίας λυμάτων.


Ο οικισμός του Skara Brae χτίστηκε με επίκεντρο την οικογένεια. Όλα τα σπίτια είναι επιπλωμένα με παρόμοιο τρόπο, γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές να πιστεύουν ότι υπήρχε ένας κυβερνήτης, αλλά όλοι ήταν στο ίδιο επίπεδο.

Μια δημοφιλής θεωρία είναι ότι οι κάτοικοι του οικισμού ανήκαν στο φύλο των Πικτών, το οποίο έζησε εδώ κατά τη διάρκεια της βρετανικής Εποχής των Παγετώνων. Τα σπίτια και η γεωγραφία της περιοχής είναι χαρακτηριστικά αυτής της κοινωνίας, των οποίων η προέλευση είναι άγνωστη.

Ωστόσο, αν και οι ερευνητές έχουν καταφέρει να ανακαλύψουν πολλά πράγματα, υπάρχουν ακόμη άλυτα μυστήρια. Για παράδειγμα, κανείς δεν ξέρει γιατί η πόλη εγκαταλείφθηκε πριν από 2500 χρόνια. Υπάρχουν ακόμα πολλά μυστικά γύρω από αυτό το μέρος, που κάνουν την περαιτέρω μελέτη αυτού του οικισμού να αξίζει τον κόπο.

Πηγή: nolocreo.com

Μοιραστείτε το!!! :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου