Τρίτη, 18 Απριλίου 2017

5 νυχτερινοί εφιάλτες και η σημασία τους


Ο μυστηριώδης και συναρπαστικός κόσμος των ονείρων εκδηλώνεται και με εφιάλτες. Πέντε εφιαλτικά όνειρα που ξεκλειδώνουν τον υποσυνείδητο κόσμο του ανθρώπου, ο οποίος εκφράζει τους φόβους και τις ανησυχίες του μέσα από τους νυχτερινούς εφιάλτες.

Στον μυστηριώδη και συναρπαστικό κόσμο των ονείρων, όπως και στη σουρεαλιστική ζωγραφική, ένα φτερό δεν είναι ένα φτερό. Συμβολικοί και μεταφορικοί κώδικες χρησιμοποιούνται για να αναλύσουν τον υποσυνείδητο κόσμο μας. Το να εξηγήσει κάποιος τα όνειρα δεν είναι κάτι εύκολο, ακόμα και για τους πιο εξειδικευμένους ψυχολόγους. Αλλά, και με τους εφιάλτες τι γίνεται;

Ενώ τα πιο κοινά όνειρα γενικά συμβολίζουν τις πιο ενδόμυχες επιθυμίες, οι εφιάλτες μας συμβολίζουν τους φόβους και τις πιο εσωτερικές ανησυχίες μας. Δεν υπάρχουν πολλοί ψυχολόγοι που να πιστεύουν ότι οι εφιάλτες έχουν πάντα ένα βαθύ νόημα. Η πλειονότητα πιστεύει ότι μερικές φορές είναι τυχαία δομημένα κατασκευάσματα. Όμως, υπάρχουν μερικές γενικές κατευθυντήριες γραμμές τις οποίες πρέπει να έχει κάποιος υπ' όψιν του.

1. Πτώση από μεγάλο ύψος
Αυτός ο τύπος εφιάλτη συμβαίνει στα πρόσωπα των οποίων η ανησυχία είναι συνδεδεμένη με την αίσθηση ότι δεν ορίζουν τη ζωή τους. Αυτό μπορεί να προκαλείται από την εργασία, τις προσωπικές σχέσεις, την οικονομική κατάσταση τους κ.λ.π. Έτσι η αίσθηση της ξαφνικής πτώσης από ένα μεγάλο ύψος προς ένα σίγουρο θάνατο, συμβολίζει ξεκάθαρα την έλλειψη ελευθερίας.

2. Εγκλωβισμός
Αυτός ο εφιάλτης είναι ιδιαιτέρως συνήθης στα πρόσωπα που υποφέρουν από κλειστοφοβία, ο φόβος (μερικές φορές υπερβολικός) του να είναι κλεισμένα σε ένα μικρό χώρο χωρίς τη δυνατότητα να δραπετεύσουν. Όμως, μπορεί να βιωθεί και από πρόσωπα που έχουν φόβο για την αδυναμία τους να διακόψουν με παρούσες δύσκολες καταστάσεις, όπως ενοχλητικές σχέσεις ή αδιέξοδες καταστάσεις στην εργασία τους. Τα πρόσωπα που περνούν από μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, επίσης, είναι επιρρεπή σε αυτού του τύπου τους εφιάλτες.

3. Πτώση δοντιών
Αυτός ο εφιάλτης δεν είναι τόσο συχνός, όμως, μερικά πρόσωπα τον περιγράφουν ως μία εμπειρία βαθιά αγχώδη, γεμάτη από μία τρομερή ανησυχία. Στο όνειρο, το άτομο αρχίζει να αισθάνεται ότι τα δόντια του πέφτουν ξαφνικά. Αυτός ο εφιάλτης συνδέεται με προσωπικές ανησυχίες των ατόμων, που έχουν σχέση με τις κρίσεις άλλων προσώπων για τη φυσική τους εμφάνιση.

4. Γύμνια
Αυτό είναι ένα όνειρο που συνδέεται με την παιδική ηλικία που έχει βιώσει κάποιος. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι αυτά τα όνειρα είναι σύμπτωμα ενός εσωτερικού φόβου, για όσα οι άλλοι άνθρωποι θα μπορούσαν να πιστεύουν ή να λένε για εμάς.

5. Επίθεση
Ο εφιάλτης αυτός είναι ο πιο κοινός απ' όλους. Πολλοί από εμάς βρισκόμαστε στη θέση να μας κυνηγούν άνθρωποι με όπλα, μαχαίρια ή επικίνδυνα ζώα, κ.λ.π. Αυτός ο τύπος των ονείρων γενικά δείχνει ότι υπάρχει μία δυσκολία να αντιμετωπίσουμε κάτι στη καθημερινή ζωή μας, ή ότι μπορεί, επίσης, να θέλουμε να ξεφύγουμε από αυτό. Η στρατηγική που επιλέγουμε για να δραπετεύσουμε, επίσης, μπορεί να είναι σημαντική, δηλαδή, αν  αντιμετωπίζουμε αυτό ή αν αποφασίζουμε να κρυφτούμε από φόβο.
Mai Txu
Απόδοση από τα ισπανικά Α.Χ.
Πηγή

Μοιραστείτε το!!! :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου