Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου 2017

Η κατάρα του κτιρίου Dakota όπου δολοφονήθηκε ο John Lennon και γύρισε ταινία ο Roman Polanski

Ο μυστηριώδης και περίεργος Κόσμος του κτηρίου Dakota:
Το κτήριο στην Νέα Υόρκη, όπου δολοφονήθηκε ο πρώην Beatle: John Lennon  και ο Ρομάν Πολάνσκι γύρισε την ταινία. "Το Μωρό της Ρόσμαρι"  έχει μια σκοτεινή ιστορία μαγείας και θανάτου.

Στη βορειοδυτική γωνία της 72ης Οδού και το Central Park West στην πόλη της Νέας Υόρκης, στο Μανχάταν, υψώνεται το διάσημο κτίριο Ντακότα.  Χτίστηκε μεταξύ 1880 και 1884, με σαφή την επιρροή της γαλλικής αρχιτεκτονικής, αν και οι στέγες, οι εσοχές, τα μπαλκόνια και τα κιγκλιδώματα φαίνεται να αντιστοιχούν  στο γερμανικό αναγεννησιακό στυλ. Η Ντακότα είχε, αρχικά, 65 διαμερίσματα των 4-20 δωματίων, κανένα ίδιο με το άλλο, και τα οποία ήταν προσβάσιμα από σκάλες και ανελκυστήρες που βρίσκονταν  στις γωνίες του κτηρίου.

Το ιδιαίτερο  όνομά του κτηρίου οφείλεται, επειδή, υποτίθεται ότι , την εποχή που χτίστηκε, η Άνω Δυτική Πλευρά (Upper West Side) του Μανχάταν ήταν τόσο αραιοκατοικημένη και εθεωρείτο τόσο απομακρυσμένη όπως και η Πολιτεία της Ντακότα, αν και  επίσης λέγεται ότι ονομάστηκε έτσι εξαιτίας του θαυμασμού που ο ιδρυτής του ακινήτου αισθανόταν για τις Πολιτείες  και τα εδάφη της νέας βόρειο-αμερικανικής Δύσης.


Όταν το Μανχάταν άρχισε την ταχεία επέκταση του προς τον βορρά και οι τιμές των ακινήτων εκτινάχθηκαν στα ύψη, το κτίριο απέκτησε φήμη  και άρχισε κατακλύζεται από διασημότητες. Οι πιο διάσημοι μισθωτές του ήταν οι ηθοποιοί: Boris Karloff, Robert Ryan, José Ferrer, Jason Robards, Judy Garland , Lauren Bacall, η συγγραφέας: Carson Mc Cullers, ο χορευτής:  Rudolf Nureyev και οι μουσικοί:  Lennon, Bono, Marc Anthony, Sting, Paul Simon και Leonard Bernstein.

Όμως, το εντυπωσιακό κτήριο που βρίσκεται δυτικά του Central Park δεν είναι μόνο γνωστό για την φιλοξενία προσωπικοτήτων, αλλά επίσης συνδέεται στενά με υποτιθέμενες πρακτικές  μαύρης μαγείας  και  σατανισμό, . Πριν από την κατασκευή του, στην πραγματικότητα, λέγεται ότι στην περιοχή όπου κτίστηκε  το κτίριο, την εποχή που η Αμερική ήταν  βρετανική αποικία, ήταν ένας τόπος όπου συγκεντρώνονται προσκυνητές του διαβόλου. Κατά ένα περίεργο τρόπο, το ακίνητο βρίσκεται μπροστά από τα γραφεία της Εταιρείας Ψυχικών Φαινομένων της  Νέας Υόρκης (American Society for Psychical Research).

Η μαύρη ιστορία  του κτηρίου της Ντακότα  άρχισε επισήμως στις αρχές του εικοστού αιώνα, όταν ήρθε να ζήσει εκεί, ένας από τους πιο σκοτεινούς του κατοίκους:  ο Aleister Crowley, ένας διάσημος Βρετανός  αποκρυφιστής και  φιλόσοφος, ο οποίος φέρεται να πραγματοποίησε στο χώρο τελετουργίες μαύρης μαγείας, που υποτίθεται ότι  έχουν δημιουργήσει έναν πυρήνα  αρνητικών δυνάμεων που εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι σήμερα.

Χρόνια αργότερα θα ζούσε στο κτήριο Ντακότα  ο ηθοποιός Boris Karloff , ο οποίος έγινε διάσημος για την  αξέχαστη ερμηνεία του  στην ταινία  τρόμου: «Φρανκενστάιν». Ο Karloff, παρεμπιπτόντως, είχε συμμετάσχει σε πολλές συνεδρίες πνευματισμού στο διαμέρισμά του, όπου έκανε επίκληση σε  όλα τα είδη των βασανισμένων πνευμάτων. Λέγεται ότι μετά το θάνατο του Karloff, αρκετοί γείτονες ανέφεραν ότι είδαν το φάντασμα του ηθοποιού να περιφέρεται γύρω από το κτίριο, και άλλα τρομακτικά φαινόμενα poltergeist.

Αργότερα   ήταν ο Άγγλος  Brossau Gerald Gardner, αποκρυφιστής συγγραφέας και  πρακτικός μάγος, που εγκαταστάθηκε στο κτήριο, όταν επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη. Λέγεται επίσης ότι στο χώρο έκανε ένα τελετουργικό καλώντας  διάφορες σκοτεινές και κακόβουλες δυνάμεις.


Η τραγωδία του Ρομάν Πολάνσκι

Το 1967 ο Πολωνός σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι, ο οποίος είχε ήδη τραβήξει την προσοχή του Χόλιγουντ για τις ταινίες «Αποστροφή», «Η Νύχτα των Βρυκολάκων » και «Το Μαχαίρι στο νερό», επέλεξε τα εσωτερικά δωμάτια του κτιρίου Dakota για να γυρίσει  τη νέα του ταινία, «Το Μωρό της Ρόζμαρι», μια ταινία που θα γινόταν η απόλυτη κλασική ταινία τρόμου, και που εξιστορούσε πως μία αθώα γυναίκα, την οποία ενσάρκωνε η ηθοποιός Mia Farrow, επιλέχθηκε από μια ομάδα σατανιστών για να κυοφορήσει και να γεννήσει το γιο του διαβόλου. Κατά τα γυρίσματα αναφέρθηκαν πολλά περιστατικά που επηρέασαν  τα μέλη της ομάδας, όπως η νευρική κρίση που έπληξε την ηθοποιό Mia Farrow, μια κρίση που θα σήμαινε τη διάλυση του γάμου της με τον σύζυγό της, τραγουδιστή Φρανκ Σινάτρα. Λέγεται επίσης ότι ενώ γυριζόταν  η ταινία εγκαταστάθηκε στο κτίριο Ντακότα  ο Anton LaVey Szandor, ο οποίος  είχε ιδρύσει την αμερικανική σατανική εκκλησία στις 30 Απριλίου 1966, και που στη συνέχεια ανακηρύχθηκε ως Μαύρος Πάπας. Ένα από τα αξιώματα της ζωής του Szandor ήταν: «Όταν κάποιος μάθει να ρίχνει το μίσος του, σε εκείνους που το αξίζουν, ελευθερώνεται από τα μοχθηρά  συναισθήματά του και δεν χρειάζεται να ξεσπάσει την οργή του  πάνω στους ανθρώπους που αγαπά.

Καθώς τα γυρίσματα της ταινίας «Το Μωρό της Ρόσμαρι» είχαν μετατρέψει το κτήριο  Ντακότα σε πόλο έλξης, όταν  γνωστοποιήθηκαν από τον Τύπο υπονοούμενα  για την μαγική και απόκρυφη ιστορία του, διάφορες ομάδες επαγγελματιών  μαύρης μαγείας και σατανικών  λατρειών  συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο για να απειλήσουν τον Πολάνσκι και την ομάδα του.Ήθελαν να αποτρέψουν, κατά τα φαινόμενα, την πραγματοποίηση της ταινίας για να μην αποκαλυφθούν στο κοινό  τα σκοτεινά μυστικά τους και οι  τελετές  μαύρης μαγείας .

Μεταξύ των ατόμων  που έριξαν κατάρες στον  Πολάνσκι και την ομάδα του ήταν  ο διαβόητος Charles Manson, ο άνθρωπος που αργότερα με άλλα μέλη της αίρεσης του θα έκαναν τις  απειλές τους  πραγματικότητα. Πράγματι, στις 8  Αυγούστου 1969, τρία μέλη της «Manson Family» σατανικής αίρεσης που ιδρύθηκε από τον Manson, μπήκαν στην  έπαυλη που βρισκόταν στην οδό Cielo Drive στο Χόλιγουντ, όπου δολοφόνησαν πέντε άτομα. Μεταξύ αυτών ήταν η  ηθοποιός Sharon Tate, η όμορφη, σύζυγος του Ρομάν Πολάνσκι, η οποία  ήταν 8 ½ μηνών έγκυος. Οι δολοφόνοι, εκτός από το να επιτεθούν στην  Tate (της έκοψαν  τα στήθη  με ένα μαχαίρι) και να την αφήσουν  να αιμορραγεί στο πάτωμα, έγραψαν στον τοίχο με το αίμα των θυμάτων,  τη  λέξη  «pig(γουρούνι)» και αναφορές στο τραγούδι «Helter Skelter (φύρδην μίγδην)», ένα από τα θέματα που περιλαμβάνονται στο άλμπουμ «White album» των Beatles. Ο Manson αργότερα θα συλληφθεί από την αστυνομία και θα του επιβληθεί το 1971 η θανατική ποινή, αν και αυτή θα μετατραπεί σε ισόβια κάθειρξη στην φυλακή  Corcoran της Καλιφόρνιας, όπου και παραμένει μέχρι και σήμερα.

Η δολοφονία του John Lennon

Στις αρχές της δεκαετίας του '80, το κτήριο Ντακότα επρόκειτο να βρεθεί εκ νέου στις  σελίδες των εφημερίδων σε όλο τον κόσμο. Το 1980, το διορατικό μέντιουμ Álex Tanous, ενώ βρισκόταν  στα γραφεία της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών (απέναντι από το κτίριο Ντακότα), μπροστά στις  τηλεοπτικές κάμερες, έκανε μια εντυπωσιακή πρόβλεψη για το πρόγραμμα «Ανεξήγητα Φαινόμενα »: «Ένας παγκοσμίως διάσημος ροκ σταρ- ανακοίνωσε -θα πεθάνει με έναν ασυνήθιστο τρόπο ... Και λέω ασυνήθιστο, επειδή θα υπάρχει κάτι περίεργο σχετικά με αυτό το θάνατο που θα επηρεάσει χιλιάδες ανθρώπους λόγω της μεγάλης δημοτικότητας του θύματος .... "

Η πρόβλεψη του Tanaous, που πυροδότησε  αρκετά γέλια δυσπιστίας και μεταδόθηκε στις 5 Δεκεμβρίου, επαληθεύτηκε τρεις ημέρες αργότερα, το απόγευμα της 8ης Δεκεμβρίου 1980, μια  από τις πιο ολέθριες  ημερομηνίες στην  ιστορία της δημοφιλούς  μουσικής του εικοστού αιώνα. Εκείνη την ημέρα, ο  διάσημος Άγγλος μουσικός John Lennon, κιθαρίστας, τραγουδιστής και συνθέτης των Beatles, ο οποίος είχε μετακομίσει το 1978 στο κτίριο Ντακότα με τη σύζυγό του, Yoko Ono και τον γιο του Sean, μόλις είχε φθάσει στο σπίτι, μετά από μια ολοήμερη ηχογράφηση  στο στούντιο. Όταν ο πρώην Beatle ετοιμαζόταν να εισέλθει στο κτίριο Ντακότα, ένας εικοσιπεντάχρονος νεαρός, οπλισμένος με ένα πυροβόλο όπλο 38 χιλιοστών και ένα αντίτυπο του βιβλίου « The Catcher in the Rye (Ο φύλακας στη σίκαλη)» του JD Salinger, ανάμεσα στα ρούχα, του έριξε πέντε σφαίρες από κοντινή απόσταση. Το εκπληκτικό είναι ότι ο Λένον εκείνη την ημέρα το πρωί, είχε υπογράψει αυτόγραφο  στον μυστηριώδη δολοφόνο του. Το όνομά του ήταν Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν, ένα διαταραγμένο άτομο που του  είχε γίνει έμμονη ιδέα ο Lennon και η μουσική του. Ο Chapman, μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία   ομολόγησε αμέσως το έγκλημά του, και καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή ισόβιας κάθειρξης στην Αττική φυλακή, στην  πολιτείας της Νέας Υόρκης, απομονωμένος  από τους άλλους τροφίμους για την δική του ασφάλεια.

Όπως αναφέρεται στη συνέχεια, επτά μήνες πριν το θάνατό του, ο Λένον είχε γράψει ένα σημείωμα στον Fred Seaman, έναν από τους βοηθούς του, κάνοντας παράπονα για την έλλειψη ασφάλειας στο κτήριο Ντακότα: «Εξηγήστε μου γιατί κοιμόμαστε εδώ με μια είσοδο που ο τυχόν ηλίθιος μπορεί να ανοίξει (δεν κλείνει σωστά). Ο κόσμος ξέρει ότι ζω εδώ».

Το κτίριο Ντακότα, το οποίο προστέθηκε στο Εθνικό Μητρώο των Ιστορικών Τόπων το 1972 και ανακηρύχθηκε Εθνικός Τόπος Ιστορικού Ενδιαφέροντος  το 1976, παρά το μύθο του ως «καταραμένο κτίριο», συνεχίζει να ασκεί μια μυστηριώδη έλξη. Ο ηθοποιός Alec Baldwin ήταν μία από τις τελευταίες προσωπικότητες που επρόκειτο να αγοράσει  ένα διαμέρισμα, στο κτήριο Dakota, αλλά  η αγορά ματαιώθηκε.  Η τελευταία ταινία που γυρίστηκε στο κτίριο, εν τω μεταξύ, ήταν η αμερικανική εκδοχή της ισπανικής ταινίας «Abre los ojos», «Vanilla Sky» με πρωταγωνιστή τον Tom Cruise και σκηνοθεσία του Cameron Crowe. Η ταινία, σε αντίθεση με «Το μωρό της Ρόζμαρι»,  ήταν μια πραγματική εμπορική αποτυχία.
Héctor Fuentes

Πηγή: .guioteca.com
Μοιραστείτε το!!! :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου