Σάββατο, 27 Μαΐου 2017

Τα κορίτσια "φάντασμα" και η απίστευτη ιστορία τους

Ο Κόσμος των εργαζομένων νεαρών γυναικών, των αρχών του 20ου αιώνα, κρύβει ιστορίες που στη σημερινή εποχή μπορεί να φαντάζουν απίστευτες, όμως είναι αληθινές και  αποκαλύπτουν τον φόρο  αίματος  που δόθηκε για τη βελτίωση των συνθηκών στο χώρο εργασίας.

Για αιώνες, πολλοί άνθρωποι εργάστηκαν σε επισφαλείς και επικίνδυνες συνθήκες. Παρά το γεγονός ότι σήμερα η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό, ακόμα εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν στο χώρο εργασίας τους, επειδή οι υπεύθυνοι δεν λαμβάνουν υπόψιν τους κανόνες ασφαλείας.

Το 1898 η Μαρία Κιουρί ανακάλυψε το ράδιο «το όμορφο μου ράδιο», έτσι το αποκαλούσε εκείνη.

Η Μαρία Κιουρί μοιράστηκε την ανακάλυψή της με άλλους επιστήμονες: το νέο στοιχείο ήταν αρκετά ισχυρό για να διαπεράσει ανθρώπινο ιστό. Το ράδιο είχε χαρακτηριστεί ως μια μέθοδος για την καταπολέμηση του καρκίνου, για να κατεβάζει τον πυρετό και τη βελτίωση της ουρικής αρθρίτιδας.

Ορισμένοι θεωρούσαν ότι το ραδιόφωνο μπορούσε να παρατείνει τη ζωή των ανθρώπων και πολλοί πήγαιναν σε συνεδρίες για το ράδιο ή έπιναν νερό με ράδιο. Αλλά όλα αυτά τα  έκαναν  μόνο οι πλούσιοι, γιατί  το ράδιο ήταν πολύ ακριβό.
                                            Βίντεο: Τα κορίτσια "φάντασμα"

Στο περιοδικό Επιστήμη και Λαϊκή Επιμόρφωση αναφέρεται ότι αρχικά θεωρήθηκε ότι το ράδιο είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Στη συνέχεια παρατηρήθηκε ότι ήταν άλλες θεραπείες, που μαζί με τη χρήση του ραδίου, είχαν ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία.

Η «Mollie», Amelia Maggia ήταν πολύ νέα, όταν άρχισε να εργάζεται σε ένα εργοστάσιο ρολογιών. Ο μισθός ήταν καλός, τρεις φορές υψηλότερο από ό,τι σε άλλα εργοστάσια.

Η Amelia και άλλα κορίτσια ζωγράφιζαν τους αριθμούς στα ρολόγια. Το χρώμα περιείχε ράδιο. Αυτό που τους είχε ζητηθεί ήταν να πιπιλίζουν τα πινέλα για να γίνουν πιο λεπτά. Οι προϊστάμενοί τους, τις διαβεβαίωναν ότι, παρά την ύπαρξη ραδίου, δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος για την υγεία.

Οι ιδιοκτήτες των εταιρειών που παρήγαγαν ράδιο, επίσης έφτασαν να παρουσιάσουν μια ψεύτικη έρευνα, στην οποία διασφαλιζόταν ότι η χρήση του ραδίου δεν περιελάμβανε κανένα κίνδυνο για την υγεία του εργαζόμενου.

Τα κορίτσια που εργάζονταν στα εργοστάσια, μερικές φορές, τα αποκαλούσαν « κορίτσια φάντασμα», επειδή το ράδιο έκανε να λάμπουν στο σκοτάδι, ακόμα μερικά κορίτσια έβαφαν τα δόντια για να έχουν μια ωραία λάμψη.Μετά από ένα χρονικό διάστημα στο εργοστάσιο, η Maggia άρχισε να έχει προβλήματα με τα δόντια και έπρεπε να αφαιρεθούν, ένα προς ένα, από τον οδοντίατρο.

Όμως, παρά τις επισκέψεις στον οδοντίατρο η κατάστασή της δεν βελτιώθηκε.σαγόνι της άρχισε να σαπίζει και να γεμίζει με πύον. Τελικά, το σαγόνι εξαφανίστηκε όπως και το ισχίο της άρχισε να διαλύεται, και σε σύντομο χρονικό διάστημα πέθανε.
Η έκθεση του θανάτου της, το 1922, ανέφερε ότι η αιτία του θανάτου της, ήταν η σύφιλη, γεγονός που ντρόπιασε την οικογένειας της. Έπρεπε να περάσουν πέντε χρόνια, και μετά την εκταφή, για να μάθουν οι συγγενείς της επιτέλους την αλήθεια.

Το ένα μετά το άλλο άρχισαν να πεθαίνουν νεαρά κορίτσια στις ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα των τρομερών συνεπειών της έκθεσής του στο ράδιο. Η Amelia  ήταν ο πρώτη που πέθανε, αλλά δεν ήταν η τελευταία.

Σταδιακά η αλήθεια άρχισε να βγαίνει στο φως και αποδείχτηκε ότι, στην πραγματικότητα η αιτία όλων των κακών, ήταν το ράδιο , αλλά οι ιδιοκτήτες των εργοστασίων συνέχισαν να διατηρούν σε ισχύ τις ψευδείς έρευνές τους.

Και ήταν το 1925, μετά το θάνατο ενός ανθρώπου, όταν η αλήθεια βγήκε στο φως χάρη στον Harrison Martland.

Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία, όταν εξετάστηκε το σώμα,  είχε ακόμη τη φωτεινή αντανάκλαση και το χρώμα του ραδίου.

Όμως, οι ιδιοκτήτες των εργοστασίων συνέχισαν να αρνούνται την ευθύνη τους μέχρι  που,τελικά,   το 1938, καταδικάστηκαν για το θάνατο όλων αυτών των νεαρών  σε ηλικία εργαζομένων γυναικών.
Μετά τη νίκη, οι συνθήκες των εργαζομένων έχουν βελτιωθεί σε πολλά μέρη του κόσμου. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλοί που να θυμούνται τα «κορίτσια φάντασμα» και τη θυσία τους, με την οποία επιτεύχθηκε η βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Μοιραστείτε το!!! :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου