Ο Κόσμος των παράξενων φαινομένων, που παρουσιάζονται σε κατοικίες ή ανθρώπους μετά την απώλεια αγαπημένων τους προσώπων, έχει να μας διηγηθεί πολλές και παράδοξες ιστορίες για τις οποίες δεν δόθηκε ποτέ καμία εξήγηση. Ανάλογη είναι και η ιστορία ενός κοριτσιού που βίωσε περίεργες και μη αναμενόμενες εμπειρίες μετά την αναχώρηση του πατέρα της από τον τρισδιάστατο κόσμο μας. ΠΑΤΕΡΑ, ΕΙΣΑΙ ΕΔΩ; Ένα κορίτσι, του οποίου ο πατέρας πέθανε πριν κάποια χρόνια, διαβεβαιώνει ότι δύο μέρες μετά το τραγικό συμβάν άρχισαν να συμβαίνουν περίεργα φαινόμενα στο σπίτι της. Σύμφωνα με διηγήσεις της μία μέρα που βρισκόταν ξαπλωμένη στο κρεβάτι των γονέων της ένιωσε ότι κάποιος την χάιδευε στο πρόσωπο. Κάθε φορά που βρισκόταν μόνη, ακουγόντουσαν θόρυβοι σε όλο το σπίτι. Κανένας δεν την πίστευε αλλά, όταν μία μέρα που η μικρή ξαδέρφη της έμεινε μαζί της, και αναγκάστηκαν να φύγουν από το σπίτι γιατί η μικρούλα φοβήθηκε από τους παράξενου θορύβους, άρχισαν να την πιστεύουν. Η τηλεόρα...
Όπως όλοι οι κατοικημένοι τόποι της χώρας, πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά σε όλη την Ελλάδα, είχαν κάποιον δρόμο για βόλτα που συνήθως αποκαλούσαν «νυφοπάζαρο», έτσι και η Αθήνα είχε τους δικούς της περιπάτους. Στα πρώτα χρόνια του Όθωνα, κυριότερος τόπος περιπάτου ήταν η οδός Πατησίων ως το Πεδίον του Αρεως. Εκεί τις Κυριακές παιάνιζε η Μουσική της Φρουράς και ήταν συχνή η παρουσία του βασιλικού ζευγαριού, του Όθωνα και της Αμαλίας. Το ζευγάρι έφθανε εκεί έφιππο και συνοδευόμενο από τις Κυρίες επί των Τιμών για να παρακολουθήσει την εκτέλεση νέων μουσικών συνθέσεων.
Αλλά και μετά την έξωση του Όθωνα και ως τις αρχές της δεκαετίας του 1880 η οδός Πατησίων ήταν ο κατεξοχήν προσφιλής περίπατος των Αθηναίων. Εκεί παρήλαυναν, τις πρώτες απογευματινές ώρες και εποχούμενες, οι κυρίες και οι όμορφες ατθίδες αμαζόνες που συνοδεύονταν από τα μέλη της νεοσύστατης «Φιλίππου Εταιρείας».
Από το 1881 όμως ο περίπατος αυτός άρχισε να παρακμάζει. Ελάχιστοι ήταν πλέον όσοι επέμεναν να συχνάζουν εκεί. Απέκτησαν δε και παρατσούκλι αφού ο λαός τούς αποκαλούσε «περιπατητικούς φιλόσοφους»! Νέα κέντρα της πόλης τραβούσαν πλέον το ενδιαφέρον του κόσμου και ήταν εκείνα στα οποία παιάνιζαν οι στρατιωτικές μουσικές διασκεδάζοντας τους κατοίκους της πρωτεύουσας. Οι πλατείες Ομονοίας και Συντάγματος, ενώ από το απόγευμα ο συνήθης περίπατος γινόταν στην οδό Σταδίου, όπου έβλεπε ο περαστικός να ξεχύνεται ένα ατελείωτο πλήθος. Και από τότε που φυτεύτηκε και αξιοποιήθηκε η περιοχή γύρω από το Ζάππειο Μέγαρο, τα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα, οι Αθηναίοι μετέβαιναν εκεί «απολαμβάνοντες το έκπαγλον θέαμα του δύοντος αττικού ηλίου, όστις πληροί δι’ ασυλλήπτων αποχρώσεων φωτός τον ορίζοντα», όπως έγραφε ο πολύς Θεόδωρος Βελλιανίτης.
Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς
Πηγή: mikros-romios.gr
Η φωτογραφία είναι από το διαδίκτυο: Ζάππειο 1888
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου