Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017

Ο σφραγιδόλιθος της Πύλου(Pylos Combat Agate): ένα προϊστορικό αριστούργημα που θα μπορούσε να ξαναγράψει την ιστορία της αρχαίας ελληνικής τέχνηςΟ Κόσμος της Προϊστορίας αποκαλύπτει τα μυστικά του: Ο σφραγιδόλιθος της Πύλου: ένα προϊστορικό «αριστούργημα» που θα μπορούσε να ξαναγράψει την ιστορία της αρχαίας ελληνικής τέχνης


Κρυμμένο κάτω από τόνους χώμα, αυτό το έργο όχι μόνο εξέπληξε τους ειδικούς, αλλά θα μπορούσε να αλλάξει την ιστορία όπως την ξέρουμε.

Παρόλο που στην αρχή έμοιαζε με ένα μικρό κομμάτι πέτρας ενσωματωμένης σε ένα στρώμα ασβεστόλιθου, ήταν ένα χάλκινο ανάγλυφο μήκους 3,6 εκατοστά (1,4 ίντσες).


Αυτό το κομμάτι  αρχαίας τέχνης βρέθηκε στον τάφο ενός πολεμιστή της εποχής του Χαλκού, δηλαδή πριν από 3.500 χρόνια στην Πύλο .


Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο εργασίας, μια ομάδα ερευνητών κατάφερε να αποκαλύψει ένα περίτεχνα σκαλισμένο πολύτιμο λίθο: έναν σφραγιδόλιθο από αχάτη, που χρησιμοποιήθηκε για να σφραγίσει μια εικόνα σε πηλό ή κερί, τον οποίο οι ερευνητές έχουν χαρακτηρίσει ως «ένα από τα καλύτερα έργα της ελληνικής προϊστορικής τέχνης που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα ».


Και είναι τόσο μεγάλη η έκπληξη που προκλήθηκε αλλά και η σημασία αυτού του κομματιού που λένε ότι θα μπορούσε να ξαναγράψει την ιστορία της αρχαίας ελληνικής τέχνης.

Το εύρημα δείχνει έναν πολεμιστή να χτυπά με το σπαθί του έναν αντίπαλό του ενώ ήδη έχει εξουδετερώσει έναν άλλον που είναι ξαπλωμένος στο έδαφος. Ο σφραγιδόλιθος έχει ονομαστεί Pylos Combat Agate .


Η ανακάλυψη αυτού του τάφου έγινε το 2015 και ήταν ένα θεαματικό εύρημα. Βρέθηκε σε αυτόν ένας εντυπωσιακά άθικτος μυκηναϊκός σκελετός, τον οποίο ονόμασαν Griffin Warrior(Γρύπα Πολεμιστή), γιατί δίπλα του βρέθηκε μία πλάκα από ελεφαντόδοντο στην οποία ήταν χαραγμένη η εικόνα ενός γρύπα.

Ο τάφος ήταν όπως λένε «ένα σεντούκι θησαυρού». Βρέθηκαν σε αυτό τουλάχιστον 1.500 αντικείμενα, χρυσά δαχτυλίδια, ασημένια αγγεία με ένα σπαθί χρυσό στην λαβή, πάνω από 1.000 χάντρες από πολύτιμους λίθους, μία χάλκινη πανοπλία , χτένες από ελεφαντόδοντο, ένα χρυσό κολιέ, και πάνω από 50 σφραγιδόλιθοι.Η πλειονότητα των ταφικών αντικειμένων ήταν μινωικής προέλευσης , γεγονός που δείχνει ότι η πολιτισμική ανταλλαγή μεταξύ των Μινωιτών και των Μυκηναίων ήταν πιο ισχυρή και πιο εκτεταμένη από όσο είχε, προηγουμένως, θεωρηθεί. Επιπλέον, τα ευρήματα αποκάλυψαν μια πλούσια κουλτούρα και μια βαθιά γνώση της τέχνης κατά την προϊστορική περίοδο.


Οι ερευνητές έλαβαν επίσης πληροφορίες σχετικά με τη θρησκεία, τις αξίες και τις ταφικές τελετουργίες του μυκηναϊκού πολιτισμού. Για παράδειγμα, δεν βρέθηκαν τεχνουργήματα από άργιλο στους τάφους, γεγονός που δείχνει ότι μόνο μέταλλο και άλλα πολύτιμα υλικά, όπως το ελεφαντόδοντο, ήταν κατάλληλα για ταφικά αγαθά υψηλού επιπέδου.

Οι ερευνητές ανέφεραν ακόμα ότι από όλους τους θησαυρούς που βρέθηκαν, ο σφραγιδόλιθος της Πύλου( Pylos Combat Agate) έχει χαρακτηριστεί ως ένα σπάνιο και εξαιρετικό τεχνούργημα.


Ο Τζακ Ντέιβις ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι δήλωσε: «Αυτό που είναι συναρπαστικό είναι ότι η απεικόνιση του ανθρώπινου σώματος είναι σε ένα επίπεδο λεπτομέρειας και μυϊκού συστήματος που βρίσκει κανείς στην κλασική περίοδο της ελληνικής τέχνης 1.000 χρόνια αργότερα».

"Φαίνεται ότι οι Μινωίτες παράγουν τέχνη του είδους που κανείς δεν φαντάστηκε ότι θα μπορούσαν να παράγουν".

Σε άλλες δηλώσεις τους οι ερευνητές σχολίασαν επίσης: «Δείχνει ότι η ικανότητά τους και το ενδιαφέρον τους για την αναπαραστατική τέχνη, ιδιαίτερα για την κίνηση και την ανθρώπινη ανατομία, ξεπερνά αυτό που νομίζαμε ότι είχαν. Σε συνδυασμό με τα στυλιζαρισμένα χαρακτηριστικά, αυτό από μόνο του είναι απλά εξαιρετικό. "


Γιατί αυτό το τεχνούργημα θα μπορούσε να αλλάξει την ιστορία;

Και γιατί λέμε ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τη γνωστή ιστορία, λοιπόν, σύμφωνα με τους ερευνητές, η δεξιότητα και η πολυπλοκότητα που είναι απαραίτητες για να γίνει ένα τέτοια σκάλισμα δεν έχει καμία σύγκριση με κάτι άλλο της ίδιας εποχής. Επιπλέον, η εργασία είναι τόσο ακριβής ώστε απαιτείται φωτομικροσκοπία για να δει κάποιος τις λεπτομέρειες.


Οι ειδικοί έχουν καταλήξει ότι τέτοιου είδους δεξιοτεχνία στο σκάλισμα θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί με την βοήθεια ενός μεγεθυντικού φακού , αν και μέχρι τώρα οι αρχαιολόγοι δεν έχουν καταφέρει να βρουν κάποιο αντικείμενο αυτού του είδους που να χρονολογείται εκείνη την εποχή.


Ένα άλλο μυστήριο είναι αυτό που αναπαριστά αυτή η πέτρα, αν και είναι πιθανό να είναι ένας δημοφιλής θρύλος της εποχής, δήλωσε ο ερευνητής Shari Stocker του Πανεπιστημίου του Cincinnati.


"Θα μπορούσε να είναι ένα πολύτιμο αντικείμενο, αντιπροσωπευτικό του ρόλου του πολεμιστή Griffin στη μυκηναϊκή κοινωνία", εξήγησε . "Νομίζω ότι σίγουρα θα είχε ταυτιστεί με τον ήρωα που παρουσιάζεται στη σφραγίδα".


Εξακολουθεί να είναι άγνωστο ποιος ακριβώς ήταν ο Πολεμιστής Γρύπας (Griffin Warrior), ωστόσο θα τον θυμούνται για τη συμβολή της ταφής του στην ανθρωπολογία, την αρχαιολογία και την ιστορία της τέχνης. Οι εργασίες για τα αντικείμενα που βρέθηκαν στον τάφο του θα παραμείνουν για τις επόμενες γενιές και, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα υπάρχουν περισσότερες εκπλήξεις στο μέλλον.

"Αυτός ο σφραγιδόλιθος θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε όλα τα επόμενα κείμενα ιστορίας της τέχνης και θα αλλάξει τον τρόπο που προσεγγίζεται η προϊστορική τέχνη", δήλωσε ο Stocker.

Η πλήρης ανάλυση του Pylos Combat Agate θα δημοσιευθεί στο περιοδικό Hesperia .

Πηγή: codigooculto.com
Μοιραστείτε το!!! :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου