Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018

Ο πρώτος ατμήλατος σιδηρόδρομος που έκανε τη διαδρομή : Αθήνα- Νέο Φάληρο

Ο Κόσμος του χθες: Ο πρώτος ατμήλατος σιδηρόδρομος που έκανε τη διαδρομή : Αθήνα- Νέο Φάληρο

Το σωτήριο έτος 1869 σημειώθηκε ένα κοσμοϊστορικό γεγονός. Αθήνα- Ν. Φάληρο συνδέθηκαν με τον περίφημο τροχιόδρομο του Βωτύ. Ήταν ατμήλατος κι οι πνευματώδεις συμπολίτες τούχαν κολλήσει το παρατσούκλι "κολοσούρτης" γιατί έμοιαζε να τρέχη με τις οπίσθιες ρόδες του.  Ταχύτης του: 16-17 χιλιόμετρα την ώρα.

Το τραινάκι αυτό ξεκινούσε από την Ακαδημία, διέσχιζε λαχανιασμένα την άλλοτε ιστορική "λεωφόρο των πιπεριών" τώρα Αμαλίας, περνούσε τα πρώτα λουτρά με  θαλασσινό νερό στην πύλη του Αδριανού, κατηφόριζε την Λεωφόρο Συγγρού και καμαρωτό- καμαρωτό την άραζε στη θέσι του άκτιστου τότε ξενοδοχείου "Ακταίον" του Ν. Φαλήρου, που τόσες δόξες γνώρισε αργότερα. Και ροβολούσε ως τους κήπους της Τερψιθέας.

Μαύρη κι άραχλη όμως στάθηκε η τύχη του "κολοσούρτη". Μια μέρα, αναπάντεχα μας άφησε χρόνους. Μπρος στα χρεωκοπήσαντα θαλασσινά-στεριανά λουτρά Δαμασκηνού δεν άνθεξε το καζάνι του στη μεγάλη πίεση του ατμού, εξερράγη με κρότους που συνεκλόνισαν το ιοστεφές Άστυ, εξαποστέλλοντας "τσιφ" στο υποτυπώδες Δημοτικό Νοσοκομείο περί τους τριάντα διαβάτες κι επιβάτες.

Από το βιβλίο του Τηλ. Γάριου, Αθήνα και πάλι Αθήνα, Εκδ. Γιάννης Β. Βασδέκης, Αθήνα 1984
Η φωτογραφία είναι από διαδίκτυο και παρουσιάζει ατμήλατο σιδηρόδρομο του 1891

Μοιραστείτε το!!! :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου