Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017

Nebiri: ο Αξιωματούχος της 18ης Δυναστείας των Φαραώ

Ο Κόσμος της Αρχαίας Αιγύπτου ζωντανεύει στο πρόσωπο του Nebiri, του Αιγυπτίου Αξιωματούχου της 18ης Δυναστείας των Φαραώ.   
Μια διεθνής ομάδα ερευνητών αναδημιούργησε, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή,  το πρόσωπο του Nebiri, ενός Αιγύπτιου αξιωματούχου που έζησε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φαραώ Τούθμωσις Γ' , της δεκάτης ογδόης δυναστείας (1479-1425 π.Χ.).

Ο τάφος του Nebiri στην Κοιλάδα των Βασιλισσών (χαρακτηρισμένος ως QV30) συλήθηκε κατά την αρχαιότητα και το σώμα του Αιγυπτίου αξιωματούχου καταστράφηκε. Αλλά ο Ιταλός αιγυπτιολόγος Ernesto Schiaparelli μπόρεσε να ανακτήσει το κεφάλι και τα δοχεία που περιείχαν τα εσωτερικά του όργανα, το 1904 κατά τη συστηματική ανασκαφή του χώρου που είχε αρχίσει πριν από ένα χρόνο, και της οποίας η κατάληξη θα ήταν η ανακάλυψη του τάφου της Nefertari.
Η Κοιλάδα των Βασιλισσών


Η Κοιλάδα των Βασιλισσών είναι η νεκρόπολη που βρίσκεται νοτιοδυτικά της περίφημης Κοιλάδας των Βασιλέων. Σε αυτή θάφτηκαν βασίλισσες και πρίγκιπες των δυναστειών XIX και XX, αν και έχουν βρεθεί, επίσης, τάφοι παλαιότερων εποχών, όπως αυτός του Nebiri.

Η χημική ανάλυση αποκάλυψε ότι τόσο το κεφάλι όσο και ο εγκέφαλος είχαν ταριχευτεί προσεκτικά και υποβληθεί σε επεξεργασία με ένα μείγμα ζωικού λίπους και φυτικών ελαίων, αρωματικών φυτών και ρητίνης κωνοφόρων δέντρων. Οι επικαλυμένοι επίδεσμοι με τις παραπάνω ουσίες  είχαν τοποθετηθεί προσεκτικά σε όλα τα μέρη του κεφαλιού, μέσα στη μύτη, τα αυτιά, τα μάτια και το στόμα.Πριν από δύο χρόνια ανακαλύφθηκε ότι, ο Nebiri, του οποίου τα λείψανα φυλάσσονταν στο Αιγυπτιολογικό Μουσείο του Τορίνο, παρουσίαζε την περίπτωση της αρχαιότερης γνωστής χρόνιας καρδιαγγειακής νόσου, εξ αιτίας της οποίας είχε πεθάνει σε μία ηλικία μεταξύ 45 και 60 ετών.
Το ταριχευμένο κεφάλι του Nebiri στο Μουσείο του Τορίνο 


Το είδος αυτό της ταρίχευσης ενισχύει την ιδέα ότι ο Nebiri ανήκε στην αιγυπτιακή ελίτ, ενδεχομένως να ήταν ένας ανώτερος αξιωματούχος, αλλά όχι μέλος της βασιλικής οικογένειας.Ο Philippe Charlier, ένας ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο 5 (Ρενέ Ντεκάρτ) του Παρισιού , δήλωσε ότι η ανασυγκρότηση του προσώπου "είναι μια σοβαρή ιατροδικαστική εργασία με βάση τις τελευταίες τεχνικές στην ανασυγκρότηση του προσώπου και είναι μια ανατομική πραγματικότητα" .

Το πρόσωπο του Nebiri  τον παρουσιάζει ως έναν άνθρωπο με προεξέχουσα μύτη, μεγάλο σαγόνι, ίσια φρύδια και μετρίου πάχους χείλη. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο ένα πρόσωπο  κατά προσέγγιση που δεν λαμβάνει υπόψη, μεταξύ άλλων, τα πιθανά χαρακτηριστικά και εξωτερικές ιδιομορφίες της πραγματικότητας.
GUILLERMO CARVAJAL
Απόδοση από τα ισπανικά: Α.Χ.
Πηγή
Μοιραστείτε το!!! :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου