Ο Κόσμος των παράξενων φαινομένων, που παρουσιάζονται σε κατοικίες ή ανθρώπους μετά την απώλεια αγαπημένων τους προσώπων, έχει να μας διηγηθεί πολλές και παράδοξες ιστορίες για τις οποίες δεν δόθηκε ποτέ καμία εξήγηση. Ανάλογη είναι και η ιστορία ενός κοριτσιού που βίωσε περίεργες και μη αναμενόμενες εμπειρίες μετά την αναχώρηση του πατέρα της από τον τρισδιάστατο κόσμο μας. ΠΑΤΕΡΑ, ΕΙΣΑΙ ΕΔΩ; Ένα κορίτσι, του οποίου ο πατέρας πέθανε πριν κάποια χρόνια, διαβεβαιώνει ότι δύο μέρες μετά το τραγικό συμβάν άρχισαν να συμβαίνουν περίεργα φαινόμενα στο σπίτι της. Σύμφωνα με διηγήσεις της μία μέρα που βρισκόταν ξαπλωμένη στο κρεβάτι των γονέων της ένιωσε ότι κάποιος την χάιδευε στο πρόσωπο. Κάθε φορά που βρισκόταν μόνη, ακουγόντουσαν θόρυβοι σε όλο το σπίτι. Κανένας δεν την πίστευε αλλά, όταν μία μέρα που η μικρή ξαδέρφη της έμεινε μαζί της, και αναγκάστηκαν να φύγουν από το σπίτι γιατί η μικρούλα φοβήθηκε από τους παράξενου θορύβους, άρχισαν να την πιστεύουν. Η τηλεόρα...
Ο Κόσμος της Αθήνας κατά το πρώτο ήμισυ του 19ου αιώνα ζωντανεύει μέσα από την αλληλογραφία (1824-1843) του πρώτου Αυστριακού πρεσβευτή στην Αθήνα Άντον Πρόκες φον Όστεν:
(Αχρονολόγητη, καλοκαίρι 1825)
Η άθλια εικόνα της Αθήνας
Η καταστροφή ενός τμήματος της σημερινής πόλης, κυρίως των κτιρίων που βρίσκονται στους πρόποδες της Ακρόπολης, είχε και το αποτέλεσμα να αποκαλύψει μερικές αρχαιότητες. σαρκοφάγοι, αποσπάσματα από ανδριάντες, πέτρινες επιγραφές, κτλ., βρίσκονται συχνά.
Σ' ένα σπίτι είδα δυο λέοντες από λευκό μάρμαρο, τον κορμό ενός λεπτοδουλεμένου αγάλματος γυναίκας και ένα ανάγλυφο που παριστάνει με ζωηρές προεξοχές πολλές που χορεύουν αλληλοαγκαλιασμένες, απ' τις οποίες όμως είχαν αποκόψει τα κεφάλια.
Η σημερινή Αθήνα δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα φτωχό χωριό, που από σεβασμό προς το ένδοξο όνομα το χαρακτηρίζουν πόλη. Οι δρόμοι είναι ανώμαλοι, στενοί και ακάθαρτοι σε μεγάλο βαθμό. Τα σπίτια κολλημένα κατά ελεεινό τρόπο με λάσπη και ακατέργαστες πέτρες. Κάπου κάπου βλέπεις κανένα κηπάριο μεταξύ τους, δω κι εκεί κανένα κυπαρίσσι, μια φοινικιά, μια μουριά να προβάλλει πάνω από τις επίπεδες στέγες.
Λίγα τζαμιά και χαμάμια υψώνουν τους τρούλους τους. Ο πύργος του λόρδου Ελγίνου μοιάζει με παλούκι στο οποίο έδεναν κατά τον Μεσαίωνα τους παραβάτες κανονισμών για να τους διαπομπεύσουν.
Ο λαός είναι φτωχός, ασήμαντος και όχι πολύ ελκυστικός σε παράστημα και συμπεριφορά. Οι γυναίκες είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ακατέργαστες και τα ρούχα τους άσχημα. Στην Αθήνα ζει μόνο ό,τι έχει πεθάνει προ πολλού.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Π.Κ. Ενεπεκίδη, Γράμματα προς τη Βιέννη 1824-1843. Από την αλληλογραφία του πρώτου Αυστριακού πρεσβευτή στην Αθήνα Άντον Πρόκες φον Όστεν, Εκδ. Ωκεανίδα, Αθήνα 2007
Η φωτογραφία είναι από το διαδίκτυο
Δείτε επίσης: Οι Πύλες της Αθήνας κατά το 1821
Η «διακήρυξη» για την πώληση των ιστορικών τειχών της πόλης των Αθηνών
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου