Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017

Τα διαχρονικά αποτελέσματα του "πειράματος υπακοής" του Stanley Milgram

Ο Κόσμος της επιστήμης, διαμέσου ψυχολογικών πειραμάτων, αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς σε σχέση με το βαθμό υπακοής του ανθρώπου  στις εντολές της εξουσίας.

Το 1961 το διάσημο πείραμα ψυχολογίας του Στάνλεϊ Μίλγκραμ για την υπακοή στην εξουσία, που «φώτισε» τις συνθήκες που επικρατούσαν στη ναζιστική Γερμανία, είχε δείξει πως η πλειονότητα των ανθρώπων ήταν πρόθυμοι να υπακούσουν σε εντολές, ακόμα κι αν αυτές ήταν να βασανίσουν συνανθρώπους τους με ηλεκτροσόκ μέχρι θανάτου.

Σήμερα, μισό αιώνα αργότερα, Πολωνοί κοινωνικοί ψυχολόγοι επανέλαβαν το πείραμα και έδειξαν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει, αφού το 90% των συμμετεχόντων είναι πρόθυμοι υπακούοντας σε εντολές να κάνουν το πιο ισχυρό ηλεκτροσόκ των 450 βολτ (το πείραμα δεν περιελάμβανε πραγματικό ηλεκτροσόκ και το «θύμα» που ούρλιαζε σε διπλανό δωμάτιο ήταν ηθοποιός).

Η διαδικασία
Οι εθελοντές καλούνταν να πατήσουν 10 κουμπιά, τα οποία υποτίθεται πως αντιστοιχούσαν σε ολοένα και ισχυρότερο ηλεκτροσόκ, και οι φράσεις με τις οποίες τους παρότρυναν οι ερευνητές να συνεχίσουν ήταν «το πείραμα απαιτεί να συνεχίσετε», «δεν έχετε άλλη επιλογή από το να συνεχίσετε» και «είναι απολύτως ουσιώδες να συνεχίσετε». Είναι αξιοσημείωτο ότι όταν το «θύμα» ήταν γυναίκα, ο αριθμός των συμμετεχόντων που αρνήθηκαν να εκτελέσουν την εντολή ήταν τριπλάσιος από όταν τους ζητούσαν να βασανίσουν έναν άνδρα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό κοινωνικής ψυχολογίας «Social Psychological and Personality Science».

«Όταν μαθαίνουν για το πείραμα του Μίλγκραμ, η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων ισχυρίζονται πως «εγώ ποτέ δεν θα συμπεριφερόμουν με τέτοιον τρόπο».

Η μελέτη μας όμως έδειξε για ακόμη μία φορά την τρομερή δύναμη των συνθηκών του κοινωνικού περιβάλλοντος και πόσο εύκολα οι άνθρωποι μπορούν να συμφωνήσουν να κάνουν πράγματα που βρίσκουν δυσάρεστα» ανέφερε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Τόμας Γκρζιμπ, της Σχολής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Βρότσλαβ της Πολωνίας.

Πηγή: ethnos.gr

                                     Milgram Obedience StudyΜοιραστείτε το!!! :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου