Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πατέρα, είσαι εδώ;

Ο Κόσμος των παράξενων φαινομένων, που παρουσιάζονται σε κατοικίες ή ανθρώπους μετά την απώλεια αγαπημένων τους προσώπων, έχει να μας διηγηθεί πολλές και παράδοξες ιστορίες για τις οποίες δεν δόθηκε ποτέ καμία εξήγηση. Ανάλογη είναι και η ιστορία ενός κοριτσιού που βίωσε περίεργες και μη αναμενόμενες εμπειρίες μετά την αναχώρηση του πατέρα της από τον τρισδιάστατο κόσμο μας.  ΠΑΤΕΡΑ, ΕΙΣΑΙ ΕΔΩ; Ένα κορίτσι, του οποίου ο πατέρας πέθανε πριν κάποια χρόνια,   διαβεβαιώνει ότι δύο μέρες μετά το τραγικό συμβάν άρχισαν να συμβαίνουν περίεργα φαινόμενα   στο σπίτι της. Σύμφωνα με διηγήσεις της μία μέρα που βρισκόταν ξαπλωμένη στο κρεβάτι των γονέων της ένιωσε ότι κάποιος την χάιδευε στο πρόσωπο. Κάθε φορά που βρισκόταν μόνη, ακουγόντουσαν θόρυβοι σε όλο το σπίτι. Κανένας δεν την πίστευε αλλά, όταν μία μέρα που η μικρή ξαδέρφη της έμεινε μαζί της, και αναγκάστηκαν να φύγουν από το σπίτι γιατί η μικρούλα φοβήθηκε από τους παράξενου θορύβους, άρχισαν να την πιστεύουν. Η τηλεόρα...

Ονειρεύτηκε πως την σκότωσε

 



Ο Κόσμος των Ονείρων πολλές φορές κυριεύει με εμμονή τη ζωή κάποιων ανθρώπων. Η ονειρική πραγματικότητα εμπλέκεται στην καθημερινότητά τους δημιουργώντας τραγικές και μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Κάτι ανάλογο συνέβη στη ζωή τριών νέων ανθρώπων: μιας γυναίκας και δύο αντρών, όταν το όνειρο του ενός νεαρού άνδρα διέλυσε με τραγικό τρόπο τις ζωές όλων... Το γεγονός  δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ακρόπολις του 1909 και συνέβη σε μία πόλη της Ιντιάνα στις ΗΠΑ . Ο αρθρογράφος, της εποχής εκείνης, κάνει λόγο για τη δύναμη της "υποβολής" εννοώντας αυτό που η επιστήμη της Ψυχολογίας, στις μέρες μας, ονομάζει "αυθυποβολή" . 

Συγκεκριμένα η εφημερίδα γράφει: 

ΟΝΕΙΡΕΥΘΗΚΕ ΠΩΣ ΤΗΝ ΣΚΟΤΩΣΕ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΚΟΤΩΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙ!

Τι Κάνει η υποβολή- Η ιστορία δύο εραστών στην Αμερική και το τραγικό τέλος των

Η δεσποινίς Ίδα Γουίλλιαμσον πέθανε. Πέθανε επίσης και ο εραστής της, που είχε προ έξι μηνών, ο νέος Εδουάρδος Στρίκλαν. Ο νεότερος εραστής της, ο Έλμαν Τίμονς είναι βαριά πληγωμένος, αλλά έπειτα από μεγάλες περιποιήσεις των γιατρών δύναται να θεραπευθεί.

Αυτή ήταν υπόθεση ενός ονείρου το οποίο πραγματοποιήθηκε. Ενός ονείρου τραγικού και ονείρου εκδίκησης κατά το οποίο ο ονειρευθείς Στρίκλαν είδε τον εαυτό του να πυροβολεί και να φονεύει. Και πράγματι πυροβόλησε και τους δύο και μετά ταύτα έστρεψε το ρεβόλβερ κατά του εαυτού του, όπως είδε να γίνεται και στο όνειρό του.

Αυτός πέθανε εντός δύο λεπτών της ώρας. Η κόρη τον ακολούθησε μετά μία ώρα. Και ο νέος Τίμονς είναι τόσο βαριά πληγωμένος, ώστε θα περάσουν πολλές μέρες ακόμη πριν αναλάβει.

Κανείς ποτέ πριν δεν μπορούσε να σκεφθεί ότι ο  Εδουάρδος, νέος, ωραίος, με αθλητικές διαστάσεις και άρτιος όπως ήταν θα έκανε τέτοιο πράγμα. Δεν θα το πίστευε ούτε ο ίδιος εάν κανείς του το έλεγε πριν λίγες βδομάδες. Αλλά αυτό το όνειρο!...

Απέκτησε τη μοιραία εκείνη δύναμη που έχει η υποβολή, η οποία κάνει τόσους ανθρώπους να ενεργούν πράγματα, τα οποία δεν σκεφτόντουσαν καν προηγουμένως. Έκανε δοκιμές στο κρανίο του κάθε μέρα μέχρις ότου συνήθισε να κάνει ό, τι ποτέ προηγουμένως δεν είχε σκεφθεί. Φόνευσε την ερωμένη του αλλά και εκείνον ο οποίος κατείχε την καρδιά της τώρα. Έπειτα τον εαυτόν του.

Η μνηστεία 

Η τριπλή τραγωδία λύπησε πολύ τους κατοίκους της πόλης Τσάντλερ στην Ινδιάνα της Αμερικής ώστε θα περάσει πολύς καιρός για να λησμονηθεί. Οι κηδείες των φονευθέντων έγιναν και ο Έλμαν Τίμονς αγωνίζεται ακόμη για τη ζωή του.

Ο Εδουάρδος Στρίκλαν νέος είκοσι ετών και η δεσποινίς Γουίλλιαμσον κομψή κόρη δέκα εννέα ετών, ήταν αρραβωνιασμένοι μήνες τώρα και επρόκειτο μετά από λίγο να παντρευτούν. Όταν ο Εδουάρδος την ρώτησε για το γάμο τους αυτή του είπε:

Θα παντρευτούμε τα Χριστούγεννα.» Στο Τσάντλερ όλοι γνώριζαν την μνηστεία αυτή.

Όμως εκείνες τις μέρες μετατέθηκε εκεί ένας νέος ιερέας ο Ρ. Ε. Τίμονς. Έφερε μαζί του και τον εικοσαετή γιο του, τον Έλμαν Τίμονς, νέο ωραίο, ελκυστικό, και χαριτωμένο. Σε μία από τις συναναστροφές, που ήταν προσκεκλημένοι ο ιερέας και ο γιος του, η Δεσποινίς Γουίλλιαμσον και ΄Έλμαν Τίμονς γνωρίστηκαν. Αυτή ήταν η ωραιότερη κόρη στην πόλη, αλλά και δεν άργησε να παρατηρήσει ότι όλες οι γυναίκες περιποιόντουσαν πολύ τον νεαρό Έλμαν. Επίσης και ο Στρίκλαν το παρατήρησε αυτό αμέσως.

Το πράγμα μαθεύτηκε στο Τσάντλερ και γι’ αυτό πολύ λίγοι παραξενεύτηκαν όταν έμαθαν ότι το συνοικέσιο αυτό διαλύθηκε και ότι ο γάμος δεν θα γινόταν τα Χριστούγεννα.

Όλοι ήξεραν ότι η νέα άλλαξε γνώμη για τον εραστή της.

Όταν διέλυσε το συνοικέσιο, ο νέος Τίμονς άρχισε να συναναστρέφεται φανερά την Δδα Γουίλλιαμσον. Πήγαινε μαζί της παντού. Ο πατέρας του τα μάθαινε, αλλά γνώριζε πόσο καλή ήταν η νέα και ότι αυτή ανήκε σε μία από τις καλύτερες οικογένειες του τόπου. Γι’ αυτό δεν έφερε αντίρρηση.

Η εσπερίδα

Έφθασε η πρώτη του έτους και ένας μεγαλέμπορος του Τσάντλερ έδωσε μία εσπερίδα μεγάλη. Ο νεαρός Τίμονς ήταν προσκεκλημένος, επίσης δε ήταν προσκεκλημένη και η δεσποινίς Γουίλλιαμσον μαζί με πολλούς άλλους νέους και νέες του Τσάντλερ.

Ο Εδουάρδος γνώριζε για τη σχέση της Ίδας με τον Έλμαν. Γνώριζε ότι εκτοπίστηκε από αυτόν και αυτό τον έκανε να τον μισεί.

Έγραψε την εξής επιστολή προς την Ίδα Γουίλλιαμσον.

Αγαπητή Ίδα

Γνωρίζεις το όνειρό μου. Μη πηγαίνεις στην συναναστροφή αυτή απόψε. Εάν πας θα πας επίσης και στο νεκροταφείο.  Εδουάρδος

Η Ίδα έδειξε την επιστολή αυτή στη μητέρα της.

Τι εννοεί αυτό;» είπε η κ. Γουίλλιαμσον στην κόρη. Εννοεί ότι θα με φονεύσει, αλλά δεν φοβάμαι. Όταν ο Εδουάρδος και εγώ ήμασταν ακόμη μνηστευμένοι μου είπε ότι είδε ένα κακό όνειρο. Σηκώθηκε τρομαγμένος και σπρώχνοντας  τα σκεπάσματα του κρεβατιού.

"Νόμιζα, μου είπε ότι περπατούσα στο δρόμο και ότι σε είδα να περπατάς με άλλον. Με έπιασε λύσσα. Τότε όμως δεν κρατήθηκα. Πυροβόλησα και φόνευσα εσένα και τον άλλον. Όλοι όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα όρμησαν επάνω μου. Τότε εγώ έστρεψα το περίστροφο στο στόμα μου και αυτοκτόνησα."

Η πραγματοποίηση του ονείρου.

Όταν σιώπησε του είπα ότι το όνειρο ήταν αστείο.

Η κυρία Γουίλλιαμσον την ειδοποίησε ότι ήλθε και ο Τίμονς για να την συνοδέψει.

Χόρεψαν μαζί ένα πεταχτό βαλς και έπειτα από αυτό και οι δύο κάθισαν κοντά σε ένα παράθυρο συνομιλώντας. Ήταν και άλλοι νέοι μαζί τους. Αλλά ξαφνικά η πόρτα άνοιξε και μπήκε μέσα ο Εδουάρδος Στρίκλαν.

Ήταν πολύ ωχρός. Τα χέρια του έτρεμαν.

-"Γνωρίζεις τι σου είπα. Να,.." είπε ο Στρίκλαν ψυχρά. "Να πάρε αυτό το ρεβόλβερ για να μη γίνει δυστύχημα."

-"Πάρε το πίσω είπε και να είσαι ευγενής."

Αλλ’ ο Στρίκλαν τότε έστρεψε το ρεβόλβερ και πυροβόλησε την ερωμένη του. Η σφαίρα σφηνώθηκε στο μέτωπό της. Η κόρη έπεσε αμέσως νεκρή. Μετά από αυτά το περίστροφο στράφηκε κατά του Τίμονς και η σφαίρα τον πλήγωσε στο λαιμό. Έπειτα ο Εδουάρδος θυμήθηκε τον εαυτόν του. Έβαλε το ρεβόλβερ στο στόμα, πυροβόλησε και έμεινε άπνους.

Εκεί μέσα η πρότερη καλή συντροφιά μεταβλήθηκε δια μιας. Έκλαιγαν όλοι τους δυστυχισμένους νέους, οι οποίοι χάθηκαν. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα του ενυπνίου. 



Εφ. Ακρόπολις 14/2/1909.       

Προσαρμογή κειμένου Α.Χ. 

                                                              ***

Τι είναι  "αυθυποβολή",  σύμφωνα με την επιστήμη της Ψυχολογίας; 

"Αυθυποβολή είναι η διαδικασία κατά την οποία το άτομο επηρεάζει συνειδητά τον εαυτό του με σκέψεις που το ίδιο επιλέγει ως προς κάποιον τομέα ή κάποια περίσταση. Με προϋπόθεση ότι οι σκέψεις επηρεάζουν καθοριστικά τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά μας, και αξιολογώντας την αυθυποβολή ως μέθοδο ελέγχου και παρέμβασης στις σκέψεις, τότε εύλογα μπορεί να εξαχθεί ως συμπέρασμα ότι η αυθυποβολή μπορεί να καταστείλει περιπτώσεις φαύλων κύκλων, εφόσον επηρεάζει άμεσα την πνευματική και ψυχική μας κατάσταση." (Απόσπασμα από το άρθρο: "Φαύλος κύκλος και η δύναμη της αυθυποβολής." , της Σοφίας Κακιά)

Η αυθυποβολή με κατάλληλους διανοητικούς χειρισμούς μπορεί να επιδράσει θετικά στη ζωή του ανθρώπου και όχι, καταστροφικά, όπως συνέβη στην παραπάνω ιστορία. 

Ολόκληρο το άρθρο, εδώ



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ 7 Μαύρα Βιβλία του Καρλ Γιουνγκ

Ο Κόσμος της Ψυχανάλυσης και η κάθοδος στο υποσυνείδητο: «Μακάριοι οι τρελοί», μου είπε κάποτε ένας φίλος ψυχοθεραπευτής, «γιατί αυτοί έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να βρουν τελικά την άκρη». Αυτό που εννοούσε, είναι ότι οι άνθρωποι που ο νους τους βασανίζει σε σημείο να τους κάνει το βίο αβίωτο, είναι πιο πιθανό να ξεκινήσουν να εξετάζουν τα πράγματα σε βάθος μέχρι να βγάλουν άκρη με τον εαυτό τους. Από την άλλη, όσοι νοιώθουν πνευματικά σταθεροί, είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουν απλά τη ζωή τους χωρίς ποτέ να νιώσουν επιτακτική την ανάγκη να καταδυθούν βαθύτερα στο τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Ένας από αυτούς τους ανθρώπους, που ο πόνος τους οδήγησε σε ένα μακρινό και βαθύ ταξίδι στα νερά του υποσυνείδητου, ήταν ο Καρλ Γιουνγκ, ο διάσημος Ελβετός ψυχαναλυτής και ψυχίατρος. Ο Γιουνγκ υπήρξε ο θεμελιωτής της αναλυτικής ψυχολογίας αλλά για πολλούς σήμερα θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους του δυτικού πολιτισμού, επειδή συνδύασε την επιστήμη της ψυχανάλυσ...

Η στοιχειωμένη μονοκατοικία της Άμφισσας

Ο Κόσμος των εγκλωβισμένων ψυχών, μας ταξιδεύει στην Άμφισσα όπου σε μία μονοκατοικία λέγεται ότι συμβαίνουν έντονα παραφυσικά φαινόμενα. Αλήθεια ή δημιούργημα της ανθρώπινης φαντασίας; Κραυγές μέσα στη νύχτα, κοριτσάκια που βολτάρουν στα δωμάτια κι εξαφανίζονται, έπιπλα που κινούνται μόνα τους. Η ιστορία του εγκαταλελειμμένου σπιτιού της οδού Γιδογιάννου στην Άμφισσα ξεκινάει από το 1940 και συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Όλοι στην περιοχή μιλούν για τη στοιχειωμένη μονοκατοικία Είναι ίσως το πιο γνωστό στοιχειωμένο σπίτι της Στερεάς Ελλάδας. Η ερειπωμένη μονοκατοικία της οδού Γιδογιάννου, αριθμός 13 (συμβολικός δεν νομίζετε;) είναι γεμάτη από μακάβριες ιστορίες που εδώ και δεκαετίες είναι γνωστές σε όλους τους κατοίκους της Άμφισσας. Το συγκεκριμένο σπίτι δεν βρίσκεται σε κάποιο απόμερο μέρος της πόλης, ίσα ίσα που σε πολύ κοντινή απόσταση υπάρχουν πολυσύχναστα στέκια. Όμως οι θρύλοι που το ακολουθούν είναι τέτοιοι που οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες προσπαθούν να ...

Ηνίοχος: το σαγηνευτικό βλέμμα του αγάλματος των Δελφών

Ο Κόσμος της Αρχαιότητας μέσα από τα μάτια του αγάλματος του Ηνίοχου, στα οποία ο δημιουργός του έχει αποθανατίσει τον θρίαμβο της νίκης.  Κάποιοι από τους μεγαλύτερους μελετητές του κόσμου υποστηρίζουν ότι «τα μάτια του Ηνίοχου μαγνητίζουν». Το περίοπτο άγαλμα, με το μοναδικό βλέμμα έχει μια δική του, αποκλειστική, αίθουσα στο Μουσείο των Δελφών. Δεν αρκεί μια περαστική ματιά για να το δεις. Πρέπει να σταθείς, κοιτάζοντάς το προσεκτικά απ' όλες τις πλευρές, θαυμάζοντας ένα πλήθος από λεπτομέρειες στο σώμα και στον περίτεχνο, χάλκινο χιτώνα του. Τα μάτια του Ηνίοχου μοιάζουν ζωντανά. Ίσως, κανένα άλλο άγαλμα δεν δίνει αυτή τη μοναδική. Λένε ότι στο πρόσωπό του έχει αιχμαλωτιστεί η στιγμή αμέσως μετά τη νίκη και η ικανοποίηση του νικητή, χωρίς να έχει σβήσει ακόμη από την έκφραση του προσώπου η ένταση, αλλά και η αυτοσυγκέντρωση που απαιτούσε ο αγώνας, με το τέθριππο. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα γλυπτά της αρχαίας ελληνικής τέχνης της πρώιμης κλασικής εποχής....

Σταχτοπούτα: η Μεταμόρφωση και ο Χορός

Ο συμβολικός Κόσμος των παραμυθιών: Σταχτοπούτα: η Μεταμόρφωση και ο Χορός Για να μπορέσει η Σταχτοπούτα να πάει στον χορό και να συναντήσει τον Πρίγκηπα, ποντίκια και σαύρες μεταμορφώνονται σε άλογα. Και τα δύο αυτά όντα ζουν σε σκοτεινά μέρη και επομένως έχουν φιλικές σχέσεις με τις υποχθόνιες δυνάμεις που συναντάμε στο τζάκι. Και τα δύο υπακούν στον Σμινθέα Απόλλωνα, βασιλιά των Ποντικιών, και τώρα μετατρέπονται στα χρυσά ή άσπρα άλογά του. Είναι επίσης αφιερωμένα στον Ρούντρα, τον Βεδικό θεό που σχετίζεται με τα ποντίκια. Η παραλλαγή του Περρώ μετατρέπει μια κολοκύθα σε άμαξα, όμως σε άλλες πηγές συναντάμε όλο και πιο ενδιαφέροντα μέσα μεταφοράς. Με τα πόδια, μέσα σ' ένα αμαξάκι με δούλους ν' ακολουθούν, σε μια μεγάλη άμαξα με έξι άλογα με δούλους και υπηρέτες ν' ακολουθούν, και τέλος, με ακόμα μεγαλύτερη χλιδή. Η κολοκύθα εμφανίζεται σε δύο ακόμα παραλλαγές. Στη σουηδική, όπου η κολοκύθα μετατρέπεται σε άμαξα, τα ποντίκια σε άλογα και οι κάμπιες σε υπηρέτε...

Σταχτοπούτα: οι Άσχημες Αδελφές και η Μητριά

Ο συμβολικός Κόσμος των παραμυθιών: Σταχτοπούτα: οι Άσχημες Αδελφές και η Μητριά Οι αδελφές της Σταχτοπούτας, που συχνά αναφέρονται σαν οι Άσχημες Αδελφές, δεν είναι πάντα εξωτερικά άσχημες. Σε μερικές παραλλαγές είναι πολύ όμορφες εξωτερικά αλλά φανερώνουν μιαν εσωτερική και πνευματική ασχήμια. Στη γερμανική παραλλαγή έχουν "όμορφο πρόσωπο αλλά κακή καρδιά" και αντιπροσωπεύουν τις δυνάμεις του κακού που βρίσκονται στην αγένεια, την απληστία, τη ζήλεια και τη ματαιοδοξία. Η μητριά αντιπροσωπεύει τη σκοτεινή και καταστροφική όψη της γυναικείας φύσης, που σε άλλα παραμύθια τη βλέπουμε στην κακιά μάγισσα. Οι μητριές, όπως αυτές της Σταχτοπούτας και της Χιονάτης, συμβολίζουν ακόμη τον Χαμένο Παράδεισο και τη σκληρή πραγματικότητα ενός κόσμου, στον οποίο το άτομο αντιμετωπίζει αυτή τη σκοτεινή πλευρά της Μεγάλης Μητέρας. Σε μερικές παραλλαγές, η νεκρή μητέρα της Σταχτοπούτας παίζει έναν σημαντικό ρόλο. Εμφανίζεται στην κόρη της δίνοντάς της μαγικά ξόρκια, ή εμφανίζετα...

Σταχτοπούτα: το Τζάκι και ο συμβολισμός του

Στον Κόσμο των παραμυθιών οι ήρωες και οι ηρωίδες παλεύουν για να ανακαλύψουν την πραγματική τους δύναμη και τον εσωτερικό τους κόσμο για να φθάσουν, έτσι, στην ωριμότητα. Κάθε παραμύθι έχει τους δικούς του αρχετυπικούς συμβολισμούς. Η Σταχτοπούτα είναι ένα παραμύθι παγκοσμίως γνωστό. Η Jean C. Cooper, στο βιβλίο της:   Fairy Tales. Allegories of the Inner Life ( Ο Θαυμαστός Κόσμος των Παραμυθιών. Αλληγορίες της Εσωτερικής Ζωής. Πορεία προς την Ωριμότητα ,μετφρ. Θύμης Μαλαμόπουλος, Εκδ. Θυμάρι, Αθήνα,1983) αναλύει, μεταξύ άλλων, και τον αρχετυπικό συμβολισμό του παραμυθιού της Σταχτοπούτας, αρχής γενομένης από το "τζάκι": Η Σταχτοπούτα "Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένας άντρας που παντρεύτηκε δύο φορές. Από την πρώτη γυναίκα του απόκτησε μια κόρη. Η Έλλα πήρε από την μητέρα της και ήταν γλυκειά κι ευγενική..." Έτσι αρχίζει ο Έντμοντ Ντουλάκ τη γαλλική διασκευή του πιο γνωστού παραμυθιού στον κόσμο. Τον περασμένο αιώνα(19ο), η Marian Roalfe Cox (1860–1916)...

Νέα τροπή στην υπόθεση εξαφάνισης του Βραζιλιάνου φοιτητή Bruno Borges

Ο παράξενος Κόσμος του  Bruno Borges  εξακολουθεί να καλύπτεται, ακόμα και σήμερα, από ένα πέπλο μυστηρίου. Αν και, σύμφωνα με την αστυνομία, στοιχεία που προέκυψαν από καταθέσεις μαρτύρων δίνουν μία νέα τροπή στην εξαφάνιση του Βραζιλιάνου φοιτητή, του οποίου η τύχη αγνοείται από τις 27 Απριλίου 2017. Αυξάνει το μυστήριο γύρω από την εξαφάνιση του νεαρού Βραζιλιάνου φοιτητή, Bruno Borges,που άφησε  κρυπτογραφημένα μηνύματα. Η περίεργη υπόθεση του  νεαρού Βραζιλιάνου που άφησε 14 βιβλία γραμμένα σε μία κρυπτογραφημένη γλώσσα και διάφορα κρυφά μηνύματα στο δωμάτιό του μπορεί να πλησιάζει στη λύση της. Προηγούμενο άρθρο με λεπτομέρειες για την εξαφάνιση του Bruno Borges,  εδώ Πέρα από το ενδιαφέρον για την τύχη του νεαρού άνδρα, η περίπτωσή του προκάλεσε μεγάλη περιέργεια στον κόσμο,εξαιτίας  των αινιγμάτων που ο Bruno Borges, ένας φοιτητή της ψυχολογίας  24 χρόνων, άφησε πριν εξαφανιστεί χωρίς να αφήσει  ίχνος. Bruno Borges ...

Ο "Άγγελος της θλίψης", γλυπτό του William Wetmore Story

Ο Κόσμος της γλυπτικής, εκφράζεται μέσα από την αγάπη και την θλίψη και δημιουργεί ένα έργο τέχνης που από τον 19ο αιώνα  μέχρι και σήμερα συγκινεί και γίνεται πηγή έμπνευσης και δημιουργίας: ο "Άγγελος της θλίψης", γλυπτό του William Wetmore Story. Ο William Wetmore Story, από τις ΗΠΑ, ήταν γλύπτης που απόκτησε μεγάλη φήμη, όταν το 1895 δημιούργησε έναν άγγελο, με τα ίδια του τα χέρια, με πόνο στην ψυχή και δάκρυα στα μάτια, προς τιμήν της αποβιώσασας συζύγου του, Emelyn Story, την οποία υπεραγαπούσε. Ο William Wetmore Story γεννήθηκε στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης στις 12 Φεβρουαρίου του 1819. Ήταν επίσης, κριτικός τέχνης, ποιητής και εκδότης. Σπούδασε δικηγορία στο Χάρβαρντ αλλά τον κέρδισε  η γλυπτική. Το γλυπτό, που δημιούργησε για να κοσμήσει το τάφο της συζύγου του, ονομάστηκε  "Άγγελος της θλίψης"  και βρίσκεται στο Προτεσταντικό Νεκροταφείο της Ρώμης όπου σήμερα βρίσκονται τόσο τα οστά της  Emelyn Story όσο και του ιδίου. Ο ...

Το σπίτι της Κόρης των Αθηνών

Κόσμος ρομαντικός, νοσταλγικός: της Αθήνας του 19ου αιώνα Το σπίτι της Κόρης των Αθηνών (Αγίας Θέκλας 14) Η Κόρη των Αθηνών: Τερέζα Μακρή, ο μεγάλος έρωτας του Λόρδου Βύρωνα, για την οποία έγραψε και ποίημα Το αρχοντικό της οικογένειας Μακρή βρισκόταν στην οδό Αγυιάς που μετονομάστηκε αργότερα σε Αγ. Θέκλας. Ο γιατρός Προκόπης Μακρής ήταν πρόξενος της Αγγλίας στην Αθήνα. Την διώροφη κατοικία αποτελούσαν δύο κτίσματα, που επικοινωνούσαν μεταξύ τους. Η οικία διέθετε μια αυλή με ένα σιντριβάνι στην μέση και ένα πηγάδι στην άκρη της, καθώς και έναν μικρό λεμονόκηπο. Ο μεγάλος μαντρότοιχος του περιβολιού εφαπτόταν με τους τοίχους των άλλων σπιτιών. Μετά τον θάνατό του Π. Μακρή , η σύζυγός του με τις τρείς κόρες του αναγκάστηκαν να ενοικιάσουν σε ξένους περιηγητές δωμάτια της κατοικίας τους. Το 1809 ο λόρδος Μπάιρον ενοικίασε μερικά από τα δωμάτια και παρέμεινε εκεί για δέκα εβδομάδες (Χριστούγεννα 1809-Μάρτιο 1810). Η Τερέζα Μακρή, κόρη του γιατρού, ήταν μόλις δεκατριών ετώ...

Ο Εσταυρωμένος Χριστός με δύο δωρητές, El Greco

Ο Κόσμος  της Ζωγραφικής σε συνδυασμό με το θρησκευτικό συναίσθημα του Κόσμου των Ανθρώπων δημιουργεί αθάνατα έργα τέχνης, όπως ο πίνακας ζωγραφικής, Cristo Crucificado con dos donantes( Ο Εσταυρωμένος Χριστός με δύο δωρητές) ένας από τους  πίνακες του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco) που χαρακτηρίζεται για την πρωτοτυπία του. Ο πίνακας δημιουργήθηκε γύρω στο 1590 και σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Τον πίνακα παρήγγειλε το ένα από τα δύο πρόσωπα που βρίσκονται δεξιά και αριστερά από τον Σταυρό, με το σκοπό να τοποθετηθεί σε ένα μοναστήρι στο Τολέδο. Ο πίνακας χαρακτηρίζεται για την πρωτοτυπία του. Το πρώτο πρωτότυπο χαρακτηριστικό του έργου είναι οι δύο δωρητές, οι οποίοι βρίσκονται τοποθετημένοι εκεί που παραδοσιακά έπρεπε να βρίσκονται η Μητέρα του Χριστού Μαρία και ο Απόστολος Ιωάννης. Άλλα χαρακτηριστικά είναι η χρήση ψυχρών χρωμάτων,  οι επιμήκεις μορφές, η απουσία του τοπίου, το οποίο αντικαθίσταται από σύννεφα σε κίνηση, που φέρνουν...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σε 24 ώρες