Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017

Το πλοίο - φάντασμα «Terror» βρέθηκε μετά από 170 χρόνια

Ο Κόσμος της θάλασσας αποκαλύπτει τα μυστικά του: το εξαφανισμένο πλοίο Terror(Τρόμος), βρετανικής ερευνητικής αποστολής στην Αρκτική, βρίσκεται μετά από 170 χρόνια.

Μια ομάδα Καναδών επιστημόνων  εντόπισε το κουφάρι του δεύτερου πλοίου της θρυλικής βρετανικής αποστολής που εξαφανίστηκε στην Αρκτική το 1846 ενώ αναζητούσε το Βορειοδυτικό Πέρασμα, τη θαλάσσια οδό που συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ένα βίντεο που γύρισε η ομάδα του Ιδρύματος Αρκτικής Έρευνας δείχνει, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, το κουφάρι του Terror, του ενός από τα δύο πλοία του εξερευνητή σερ Τζον Φράνκλιν που χάθηκε στα παγωμένα νερά του Καναδά πριν από 170 χρόνια.

Το Terror, ένα τρικάταρτο ιστιοφόρο, εντοπίστηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του 2016.

"Βρήκαμε το Terror σε βάθος 24 μέτρων, άριστα διατηρημένο από τα παγωμένα νερά του Βορειοδυτικού Περάσματος"δήλωσε ο Άντριαν Σιμνόφσκι, ένας εκπρόσωπος του Ιδρύματος, σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε από τη δημόσια καναδική τηλεόραση CBC. "Εξαιρετική είδηση: ένα μεγάλο μέρος του μυστηρίου της αποστολής Φράνκλιν θα μπορούσε να διαλευκανθεί", έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.
Εμειναν επί ενάμιση χρόνο εγκλωβισμένοι στους πάγους

Το πρώτο πλοίο του Φράνκλιν, το Ερεβος (HMS Erebus), είχε βρεθεί στην ίδια περιοχή το 2014.

Τα δυο κοσμήματα του βρετανικού ναυτικού της εποχής εκείνης, απέπλευσαν από την Αγγλία στις 19 Μαΐου 1845 με αποστολή να ανακαλύψουν το Βορειοδυτικό Πέρασμα. Το πολικό ψύχος στον Καναδά τους αιφνιδίασε και οι 129 ναυτικοί παρέμειναν εγκλωβισμένοι επί ενάμιση χρόνο στους πάγους. Τελικά, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα δύο πλοία, όμως κανείς τους δεν επέζησε.

Το Terror βρέθηκε σε έναν κόλπο του νησιού του Βασιλιά Γουλιέλμου, στο σημείο όπου ένας Ινούιτ, μέλος μιας επιστημονικής ομάδας, είχε δηλώσει πριν από μερικά χρόνια ότι είχε δει ένα κατάρτι να υψώνεται από την επιφάνεια της θάλασσας.
Πηγή: thetoc.gr
                                                      To βίντεο από το CNN


Μοιραστείτε το!!! :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου