Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017

James Miranda Barry: o πιο διάσημος χειρουργός του 19ου αιώνα στην πραγματικότητα ήταν γυναίκα: η Margaret Ann Bulkley

Ο Κόσμος του James Miranda Barry, του πιο διάσημου γιατρού του 19ου αιώνα έκρυβε ένα μεγάλο μυστικό, το οποίο αποκαλύφθηκε μετά το θάνατό του: δεν ήταν άνδρας, αλλά γυναίκα,  η Margaret Ann Bulkley!

Ο 19ος αιώνας ήταν μάρτυρας της ζωής ενός από τους πιο διάσημους γιατρούς της εποχής του. Ωστόσο, η συνεισφορά του στη σύγχρονη ιατρική επισκιάστηκε όταν αποκαλύφθηκε ένα απίστευτο μυστικό μετά το θάνατό του.

Ένα από τα επιτεύγματά του ήταν η ανάδειξη του σημαντικού ρόλου της υγιεινής στην ιατρική, καθώς πέτυχε να ανεβάσει σε υψηλό επίπεδο τη δυνατότητα επιβίωσης των ασθενών του. Όντως, επισήμανε τη σχέση μεταξύ των βρόμικων σωλήνων με περιττωματικό υλικό και των ασθενειών και, ως εκ τούτου, σταμάτησε την τρομερή εξάπλωση της χολέρας και της λέπρας που σάρωνε την αφρικανική ήπειρο. Επιπλέον, ήταν ο πρώτος γιατρός που έφερε σε πέρας μια επιτυχημένη καισαρική , όπου τόσο η μητέρα όσο και το μωρό κατάφεραν να επιζήσουν.

Ωστόσο, μετά το θάνατό του το 1865, η νοσοκόμα που ήταν επιφορτισμένη με την προετοιμασία του σώματός του αντιμετώπισε μια συγκλονιστική έκπληξη όταν σήκωσε τα σεντόνια...

Ο James Miranda Barry πριν από την εγγραφή του στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου δεν υπάρχει σε κανένα άλλο μητρώο. Στο Πανεπιστήμιο ξεχώρισε ως φοιτητής και ήταν ένας από τους λίγους που αποφοίτησε από τη διάσημη ιατρική σχολή. Μετά εργάστηκε ως εθελοντής και έκανε μαθήματα για να γίνει χειρουργός. Όταν τελείωσε τις σπουδές εισήλθε στο σώμα των χειρουργών του στρατού και εργάστηκε σε διάφορες χώρες που εκείνη την περίοδο ήταν αποικίες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Τζαμάικα, Ινδία, Κριμαία, Νότια Αφρική είναι, μεταξύ άλλων, μερικά από τα μέρη όπου ήταν και που απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα χάρη στην εξαιρετική δουλειά του ως γιατρός. Αυτός ουσιαστικά δημιούργησε νοσοκομεία σε χώρους όπου πριν δεν υπήρχε τίποτα., αυτός επιβράδυνε την επέκταση της χολέρας που οφειλόταν στην κακή υγιεινή και πραγματοποίησε πολλαπλές και επιτυχημένες εγχειρήσεις.

Έφθασε να πάρει τον υψηλότερο βαθμό ως στρατιωτικός γιατρός. Ήταν Επιθεωρητής του Γενικού Νοσοκομείου και στενός φίλος του Κυβερνήτη Charles Somerset. Αλλά τίποτα από αυτά δεν είχε σημασία, όταν αποκαλύφθηκε η αλήθεια για τη ζωή του, επειδή όταν η νοσοκόμα που προετοίμαζε την κηδεία, σήκωσε το σεντόνι που τον κάλυπτε , ανακάλυψε το αδιανόητο: ο  James Barry, ο διάσημος γιατρός του Βρετανικού ναυτικού ήταν μια γυναίκα!

Όπως το διαβάσατε. Η άλλη πλευρά αυτής της ιστορίας είναι καταπληκτική, και αρχίζει ως εξής: το πραγματικό όνομα του  James Barry ήταν Margaret Ann Bulkley, ενός κοριτσιού που γεννήθηκε το 1789 στην κομητεία Κορκ της Ιρλανδίας. Ο θείος της, ο James Barry (εξ ου, και το όνομά της) και ο στενός του φίλος, ο πολιτικός, o ιδεολόγος και επαναστάτης στρατηγός της Βενεζουέλας Francisco Miranda, πίστεψαν στις δεξιότητες της Margaret και ότι μπορούσε να γίνει γιατρός. Ωστόσο, καθώς ήταν απαγορευμένο στις γυναίκες να σπουδάσουν ιατρική, επινόησαν ένα  εξωφρενικό σχέδιο: θα την έκαναν να εμφανίζεται ως άνδρας.

Ο θείος της της έδωσε το όνομα και ο Francisco Miranda της υποσχέθηκε ότι, όταν θα τελείωνε τις σπουδές της θα την έφερνε στη Βενεζουέλα, όπου θα μπορούσε ελεύθερα, ως γυναίκα, να ασκήσει το επάγγελμα της ιατρού. Δυστυχώς, ο Miranda συνελήφθη από τους Ισπανούς στο Cádiz και λίγο αργότερα, πέθανε. Από τότε, λοιπόν, η Margaret έπρεπε να κρύψει την αληθινή ταυτότητά της για πάντα.

Η Margaret αποφάσισε να ενταχθεί στο στρατό και να πάει σε άλλες χώρες για να αποφύγει να αποκαλυφθεί στη χώρα της. Εκεί κατάφερε να κρύψει ότι ήταν γυναίκα παρόλο που συνήθιζε να μπλέκεται σε μπελάδες, εξ αιτίας του χαρακτήρα της. Είχε ακόμα και μια μονομαχία εναντίον κάποιου που τόλμησε να αμφισβητήσει τον ανδρισμό της. Ακόμα, οι φήμες ότι διατηρούσε ομοφυλοφιλική σχέση με τον κυβερνήτη Charles Somerset κατέστρεψε την πολιτική ζωή του κυβερνήτη.

Το σκάνδαλο που προκάλεσε η αποκάλυψη του αληθινού φύλου του φημισμένου χειρουργού επισκίασε τις επιτυχίες αυτής της απίστευτης γυναίκας στον τομέα της ιατρικής. Όλα οφείλονται στην απίστευτη ικανότητά της να κατανοήσει τη σημασία της υγιεινής και της αποστείρωσης για την ιατρική.

Το 1864 επέστρεψε στην Αγγλία λόγω της κακής κατάστασης της υγείας της και πέθανε λίγο μετά. Σήμερα αναγνωρίζεται ότι η  Margaret Ann Bulkley (ήJames Barry ) ήταν η πρώτη γυναίκα γιατρός στη Μεγάλη Βρετανία. Χάρη στο θάρρος της η σύγχρονη ιατρική έκανε πολύτιμες προόδους. Η αποφασιστικότητα, η ικανότητα, η δύναμη και η ευφυΐα της, δεν πρέπει να ξεχαστούν.

Όμως, η νοσοκόμα δεν διαπίστωσε μόνο ότι ήταν γυναίκα, αλλά αν κρίνει κανείς από τα σημάδια στο στομάχι της ήταν επίσης μητέρα. Ποιανού; Λοιπόν δεν το ξέρουμε. Το μυστήριο θα παραμείνει κρυμμένο στις πτυχές της ιστορίας, μαζί με πολλά άλλα.

Στο βίντεο μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για τη συναρπαστική ιστορία της  Margaret Ann Bulkley (ήJames Barry )


Πηγή: nolocreo.com
Μοιραστείτε το!!! :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου