Ο Κόσμος των ανθρώπων που εν υπνώσει προλέγουν το μέλλον μερικές φορές έχει να μας διηγηθεί γεγονότα που έχουν μία ευτράπελη διάσταση. Η εφημερίδα Εμπρός του 1909 στην στήλη Νέα και Περίεργα αναφέρει ένα ανάλογο συμβάν μεταξύ δύο γυναικών: εκείνης που προέλεγε το μέλλον, που η εφημερίδα την αναφέρει άλλοτε ως υπνοβάτιδα και άλλοτε ως υπνομάντιδα, και της επισκέπτριας που πήγε να μάθει τα μελλούμενα.
Η εφημερίδα γράφει:
Η ΕΞΕΓΡΕΡΣΗ ΜΙΑΣ ΥΠΝΟΒΑΤΙΔΟΣ
Μία νεαρή γυναίκα στο Παρίσι, επισκέφτηκε προ ημερών μία υπνωτιζόμενη η οποία σε κατάσταση λήθαργου προέλεγε παρελθόντα και μέλλοντα.
-Μπορείς να μου πεις τι θα μου συμβεί! τη ρώτησε.
-Βεβαίως. Περιμένετε μία στιγμή.
Η υπνοβάτις υπνωτίστηκε και μετά από λίγο αποκοιμήθηκε βαθιά.
-Ξέρεις τι θα μου συμβεί; ρώτησε και πάλι η επισκέπτρια.
-Περιμένετε. Βλέπω...
-Βλέπεις ότι θα σε σπάσω στο ξύλο! φώναξε η πελάτισσα και γρονθοκόπησε την δυστυχή υπνομάντιδα ανηλεώς.
Όταν απότομα βγήκε από τον ληθαργικό ύπνο της κάλεσε βοήθεια. Έτρεξαν οι γείτονες και οι δύο γυναίκες οδηγήθηκαν στην αστυνομία. Εκεί η πελάτισσα κατέθεσε ότι η υπνομάντις είχε πει στον εραστή της ότι τον απατούσε και ήθελε να της δώσει ένα μάθημα!...
Εφ. Εμπρός, 17/2/1909
Προσαρμογή κειμένου: Α.Χ.
ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ
Όταν διάβασα την είδηση αυτή από το παρελθόν με προβλημάτισε το αν θα έπρεπε να την ανεβάσω στο blog του Kosmos Paradoxos το οποίο με σοβαρότητα πάντα αναδεικνύει γεγονότα παράδοξα.
Και ο λόγος είναι ότι, το εν λόγω γεγονός, δίνει μία άλλη διάσταση στον χώρο του μυστηρίου, του ανεξήγητου, του παράδοξου, του παραφυσικού.
Δεν ξέρω με ποια λογική δημοσιεύθηκε η είδηση αυτή στην εφημερίδα, πιθανόν για να υποβαθμίσει τη μέθοδο της μαντικής δια του υπνωτισμού. Και γι' αυτό ίσως μπερδεύει τους όρους, ηθελημένα ή αθέλητα, υπνοβάτις και υπνομάντις (που λόγω της εποχής και της γλώσσας που χρησιμοποιούσαν τότε είναι τρίτης κλίσης, αλλά να μην σας ζαλίζω με την γραμματική).
Μπορεί πάλι να ήθελε να δώσει ο συντάκτης μία νότα ευθυμίας, λόγω του ότι εκείνη την εποχή η τηλεπάθεια, τα φαντάσματα, ο πνευματισμός και ο υπνωτισμός είχαν καθημερινή θέση στην ειδησεογραφία ,καθώς γίνονταν πολλά και διάφορα γεγονότα που μερικές φορές έφθαναν στην υπερβολή.
Ίσως πάλι να ήθελε να κάνει μία αναγωγή του ευτράπελου γεγονότος με τη διάσημη ιταλική όπερα του Μπελίνι Υπνοβάτις. Εδώ μπορείτε να δείτε την υπόθεση της όπερας που βασίζεται και αυτή σε μία κωμωδία: Υπνοβάτις ...
Ίσως πάλι δεν έχει σημασία το πως σκεφτόταν ο συντάκτης του παρελθόντος, αλλά το πως εμείς βλέπουμε τα γεγονότα... Κ. Π.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου