Σάββατο, 8 Απριλίου 2017

Ο αμφιλεγόμενος θάνατος του διάσημου πνευματιστή Washington Irving Bishop (19ος αιώνας)

Ο Κόσμος των πνευματιστικών δραστηριοτήτων, που άνθισαν από τα μέσα του  19ου αιώνα - αρχές του 20ου,  μας διηγείται την ιστορία  του διάσημου, την εποχή εκείνη, πνευματιστή,  Washington Irving Bishop, του οποίου ο θάνατος συνέβη κάτω από περίεργες συνθήκες, που οδήγησαν την οικογένειά του να υποστηρίξει ότι δολοφονήθηκε.

Στο κοιμητήριο Green-Wood στο Brooklyn, βρίσκεται ο τάφος του Washington Irving Bishop, και μία φθαρμένη από τον καιρό πλάκα έχει μία δυσανάγνωστη επιγραφή πάνω από το όνομά του που γράφει: "Ο Μάρτυρας". Ο Bishop ήταν γνωστός στην εποχή του, ως  ένας από τους πιο μεγάλους πνευματιστές και mentalist του 19ου αιώνα. Αν και το μεγαλύτερο μυστήριο ήταν ο θάνατός του.

Ο Bishop γεννήθηκε το 1855 και το 1870  ξεκίνησε να ασχολείται με τον πνευματισμό, συνεργαζόμενος με το διάσημο μέντιουμ, Anna Eva Fay. Στη πορεία, όμως έγινε αντι- πνευματιστής και το έτος 1876 αποκάλυψε δημοσίως τα τεχνάσματα της Anna Eva Fay.

Επίσης,  ο Bishop έγραψε και ένα άρθρο στην Daily Graphic, στο οποίο ανέπτυξε τα τεχνάσματα της πρώην συνεργάτιδας του,Anna Eva Fay. Επίσης κατηγορούσε τον πνευματιστή William Crookes, ότι είχε εξαπατηθεί από την Fay. Ο Crookes,  υπερασπιζόμενος τη Fay, απάντησε με μία επιστολή του υπό μορφήν άρθρου. Αργότερα ο Bishop έγραψε και ένα βιβλίο με τον τίτλο: Second Sight Explained, στο οποίο εξηγούσε τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν τα μέντιουμ , θεωρώντας τη διόραση  ως απάτη.

Μετά ο Bishop , όταν παρακολούθησε μία παράσταση του mentalist John Randall Brown, άρχισε να ενδιαφέρεται για την ανάγνωση της σκέψης (thought- reading). Αργότερα ο Brown τον προσέλαβε ως βοηθό του. Στη συνέχεια ο Bishop αρχίζει να δίνει παραστάσεις μόνος του και η φήμη του για την ικανότητά του στο  thought-reading (διάβασμα σκέψης) εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Ισχυριζόταν ότι δεν είχε υπερφυσικές δυνάμεις και απέδιδε τις δυνάμεις του σε μυϊκή ευαισθησία (muscular sensitivity) και ότι διάβαζε τις σκέψεις από τα ασυνείδητα σωματικά συνθήματα, χρησιμοποιώντας την τεχνική muscle reading, μία τεχνική την οποία χρησιμοποιούν οι mentalist.

Στις 12/5/1889 ο Bishop έμεινε έμεινε αναίσθητος για δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια μιας παράστασης στο Lambs Club, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, οδηγήθηκε σε ένα δωμάτιο στον πάνω όροφο, όπου είπαν ότι έπεσε σε κώμα και ότι πέθανε το μεσημέρι της επομένης ημέρας. Ο Bishop φέρεται να έπασχε από καταληψία,  κατά τη διάρκεια  της οποίας έμενε σε κατατονική κατάσταση για αρκετές ώρες. Για το λόγο αυτό λέγεται ότι είχε ένα σημείωμα στο οποίο εξηγούσε ότι ήταν καταληπτικός, το οποίο βέβαια δεν βρέθηκε επάνω του.

Τη μοιραία ημέρα της 12ης Μαϊου 1889, λέγεται ότι ο Bishop έπεσε αναίσθητος στην αρχή της παράστασης και μετά συνήλθε και συνέχισε. Όμως, υπέστη και μία δεύτερη κρίση από την οποία δεν συνήλθε αρκετά γρήγορα και για το λόγο αυτό θεωρήθηκε ότι ήταν νεκρός. Λίγες ώρες μόνο μετά τον υποτιθέμενο θάνατό του έγινε νεκροψία και του αφαιρέθηκε ο εγκέφαλος .

Όταν η σύζυγος του Bishop, έφτασε στο χώρο και είδε την τομή γύρω από το κεφάλι του, είπε: "σκότωσαν τον σύζυγό μου". Η μητέρα του Eleanor και η σύζυγός του υποστήριξαν ότι δεν ήταν νεκρός, αλλά ότι βρισκόταν σε μία κατάσταση έκστασης. Σε μία δεύτερη νεκροψία που έγινε στις 28 Μαϊου βρέθηκε ο εγκέφαλός του ραμμένος στο στήθος του και όλα φαίνονταν υγιή, χωρίς να παρουσιάζουν μία εμφανή αιτία θανάτου, αν και,  κατά περίεργο τρόπο, έλλειπαν μέρος από τον εγκέφαλο και από τα άλλα όργανα. Οι γιατροί, επίσης ισχυρίστηκαν ότι δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης νεκροψίας. Είπαν ότι είχε υποστεί καταληπτικό σοκ και ότι στην κατάσταση αυτή θα μπορούσε να παραμείνει για 52 ώρες, αλλά αυτοί οι ισχυρισμοί αμφισβητήθηκαν από μερίδα γιατρών. Οι μητέρα του υπέβαλε μήνυση κατά των γιατρών που πραγματοποίησαν την πρώτη νεκροψία, όμως στη δίκη που έγινε δεν αποδόθηκαν ευθύνες σε κανέναν.

Η απουσία του προειδοποιητικού σημειώματος και ο λόγος της αφαίρεσης του εγκεφάλου υπήρξε θέμα συζήτησης και αντιπαραθέσεων κατά τα χρόνια που ακολούθησαν. Η αρχηγός αυτής της σταυροφορίας ήταν η μητέρα του Bishop, Eleanor Fletcher Bishop, που θα περνούσε τις επόμενες τρεις δεκαετίες της ζωής της καταγγέλλοντας τους γιατρούς που πραγματοποίησαν τη νεκροτομή, διαδίδοντας την ιστορία σε όλη τη Χώρα. Επίσης, για το λόγο αυτό εξέδωσε και ένα βιβλίο, το οποίο περιείχε μία φωτογραφία της που έσκυβε πάνω από το σκεπασμένο με κρύσταλλο  φέρετρο του γιου της, με την μακάβρια ουλή της νεκροτομής, ορατής στο μέτωπό του.

Το πιστοποιητικό θανάτου του Washington Irving Bishop έλεγε  αιτία θανάτου: καταληψία (hysterocatalepsy), για τη μητέρα του, όμως, πάντα ήταν μία δολοφονία.

Και ενώ η κληρονομιά του Bishop στην ιστορία της μαγείας μπορεί να έχει ξεθωριάσει, η επιγραφή στη φθαρμένη ταφόπλακα στο κοιμητήριο του Green-Wood τον ανακηρύσσει ως "μάρτυρα" στην αιωνιότητα, ή το λιγότερο μέχρι που το όνομά του να σβηστεί από το μάρμαρο.


Πηγές: resolviendolaincognita.blogspot.gr και en.wikipedia.org

Μοιραστείτε το!!! :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου