Κυριακή, 23 Απριλίου 2017

Η αγάπη για το βιβλίο, ως στάση ζωής

Ο Κόσμος του βιβλίου σήμερα γιορτάζει: η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα του Βιβλίου. 
Λόγω της ημέρας, λοιπόν, ένα μικρό  αφιέρωμα για το βιβλίο: Η αγάπη για το βιβλίο ως στάση ζωής

Οι αναζητήσεις μου στο κυβερνοχώρο με οδήγησαν στην εύρεση ενός βίντεο, με κινούμενα σχέδια, το οποίο διηγείται, με τρόπο ευρηματικό, γλαφυρό και διασκεδαστικό, την ιστορία ενός ανθρώπου που καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του αγάπησε τα βιβλία με πάθος. Που σύμφωνα με τον Edmund Burke (1729-1797), Βρετανό πολιτικό και φιλόσοφο : "Το μεγαλύτερο χάρισμα είναι το πάθος για το διάβασμα".


Με το χάρισμα αυτό, λοιπόν, ο κάθε αναγνώστης, ανεξάρτητα από την ιδιότητά ή και το μορφωτικό του επίπεδο μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου ανοίγει ένα παράθυρο στη γνώση. Ο Umberto Eco, αν και ο ίδιος είναι ένας καταξιωμένος συγγραφέας υπογραμμίζει την αξία της ανάγνωσης, ως εργαλείο της μάθησης: " Μου φτάνει που ξέρω να διαβάζω, γιατί έτσι μαθαίνω αυτά που δεν ξέρω, ενώ όταν γράφεις, γράφεις μόνο αυτά που ξέρεις".

Η ενασχόληση του ανθρώπου με το κόσμο των βιβλίων συνδέεται και με την ανάπτυξη της σκέψης. Ο Christopher Morley (1890-1957), Αμερικανός συγγραφέας, θεωρεί, ότι: " Ο πραγματικός σκοπός των βιβλίων είναι να παγιδεύσει το μυαλό για να το αναγκάσει να σκεφτεί μόνος του".

Μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου ο αναγνώστης ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς. Και όπως χαρακτηριστικά μας λέει η Jean Rhys, (1894- 1979), Βρετανίδα συγγραφέας από τον Άγιο Δομίνικο : "Το διάβασμα μας κάνει όλους μετανάστες. Μας παίρνει μακριά από τα σπίτια μας, αλλά μας βρίσκει σπίτια παντού".

Η ανάγνωση ενός βιβλίου που ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα του αναγνώστη του προσφέρει, συντροφιά, ηρεμία και γαλήνη. Η Aphra Behn (1640-1689), Αγγλίδα, ποιήτρια και συγγραφέας, περιγράφει με σαφήνεια την ψυχική ηρεμία που προσφέρουν στον αναγνώστη τα βιβλία:
" Εκείνη η τέλεια γαλήνη στη ζωή που δεν μπορεί να βρεθεί παρά μόνο στην απόσυρση, σε ένα καλό φίλο, σε μια καλή βιβλιοθήκη".

Το πάθος για την ανάγνωση και η αγάπη για τα βιβλία είναι ένα σημαντικό χάρισμα στη προσωπικότητα του ανθρώπου, αλλά και ένα σημαντικό εφόδιο στη ζωή του. Η αγάπη για το διάβασμα είναι ένα χάρισμα που μπορεί να καλλιεργηθεί με τη διδαχή. Μας το επιβεβαιώνει ο B. F. Skinner (1904-1990), Αμερικανός ψυχολόγος, ο οποίος λέει: " Δεν πρέπει να διδάσκουμε τα μεγάλα βιβλία, πρέπει να διδάσκουμε την αγάπη για το διάβασμα".

Όλα αρχίζουν και τελειώνουν με την αγάπη, όχι μόνο για τα βιβλία αλλά και για όλες τις ενασχολήσεις του ανθρώπου. Η αγάπη, λοιπόν, για τα βιβλία και όχι μόνο, μπορούμε να πούμε είναι στάση ζωής.Α.Χ.
ΠηγήΜοιραστείτε το!!! :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου