Ο Κόσμος των παράξενων φαινομένων, που παρουσιάζονται σε κατοικίες ή ανθρώπους μετά την απώλεια αγαπημένων τους προσώπων, έχει να μας διηγηθεί πολλές και παράδοξες ιστορίες για τις οποίες δεν δόθηκε ποτέ καμία εξήγηση. Ανάλογη είναι και η ιστορία ενός κοριτσιού που βίωσε περίεργες και μη αναμενόμενες εμπειρίες μετά την αναχώρηση του πατέρα της από τον τρισδιάστατο κόσμο μας. ΠΑΤΕΡΑ, ΕΙΣΑΙ ΕΔΩ; Ένα κορίτσι, του οποίου ο πατέρας πέθανε πριν κάποια χρόνια, διαβεβαιώνει ότι δύο μέρες μετά το τραγικό συμβάν άρχισαν να συμβαίνουν περίεργα φαινόμενα στο σπίτι της. Σύμφωνα με διηγήσεις της μία μέρα που βρισκόταν ξαπλωμένη στο κρεβάτι των γονέων της ένιωσε ότι κάποιος την χάιδευε στο πρόσωπο. Κάθε φορά που βρισκόταν μόνη, ακουγόντουσαν θόρυβοι σε όλο το σπίτι. Κανένας δεν την πίστευε αλλά, όταν μία μέρα που η μικρή ξαδέρφη της έμεινε μαζί της, και αναγκάστηκαν να φύγουν από το σπίτι γιατί η μικρούλα φοβήθηκε από τους παράξενου θορύβους, άρχισαν να την πιστεύουν. Η τηλεόρα...
Ο Κόσμος του βιβλίου σήμερα γιορτάζει: η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα του Βιβλίου.
Λόγω της ημέρας, λοιπόν, ένα μικρό αφιέρωμα για το βιβλίο: Η αγάπη για το βιβλίο ως στάση ζωής:
Με το χάρισμα αυτό, λοιπόν, ο κάθε αναγνώστης, ανεξάρτητα από την ιδιότητά ή και το μορφωτικό του επίπεδο μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου ανοίγει ένα παράθυρο στη γνώση. Ο Umberto Eco, αν και ο ίδιος είναι ένας καταξιωμένος συγγραφέας υπογραμμίζει την αξία της ανάγνωσης, ως εργαλείο της μάθησης: " Μου φτάνει που ξέρω να διαβάζω, γιατί έτσι μαθαίνω αυτά που δεν ξέρω, ενώ όταν γράφεις, γράφεις μόνο αυτά που ξέρεις".
Η ενασχόληση του ανθρώπου με το κόσμο των βιβλίων συνδέεται και με την ανάπτυξη της σκέψης. Ο Christopher Morley (1890-1957), Αμερικανός συγγραφέας, θεωρεί, ότι: " Ο πραγματικός σκοπός των βιβλίων είναι να παγιδεύσει το μυαλό για να το αναγκάσει να σκεφτεί μόνος του".
Μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου ο αναγνώστης ταξιδεύει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς. Και όπως χαρακτηριστικά μας λέει η Jean Rhys, (1894- 1979), Βρετανίδα συγγραφέας από τον Άγιο Δομίνικο : "Το διάβασμα μας κάνει όλους μετανάστες. Μας παίρνει μακριά από τα σπίτια μας, αλλά μας βρίσκει σπίτια παντού".
Η ανάγνωση ενός βιβλίου που ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα του αναγνώστη του προσφέρει, συντροφιά, ηρεμία και γαλήνη. Η Aphra Behn (1640-1689), Αγγλίδα, ποιήτρια και συγγραφέας, περιγράφει με σαφήνεια την ψυχική ηρεμία που προσφέρουν στον αναγνώστη τα βιβλία:
" Εκείνη η τέλεια γαλήνη στη ζωή που δεν μπορεί να βρεθεί παρά μόνο στην απόσυρση, σε ένα καλό φίλο, σε μια καλή βιβλιοθήκη".
Το πάθος για την ανάγνωση και η αγάπη για τα βιβλία είναι ένα σημαντικό χάρισμα στη προσωπικότητα του ανθρώπου, αλλά και ένα σημαντικό εφόδιο στη ζωή του. Η αγάπη για το διάβασμα είναι ένα χάρισμα που μπορεί να καλλιεργηθεί με τη διδαχή. Μας το επιβεβαιώνει ο B. F. Skinner (1904-1990), Αμερικανός ψυχολόγος, ο οποίος λέει: " Δεν πρέπει να διδάσκουμε τα μεγάλα βιβλία, πρέπει να διδάσκουμε την αγάπη για το διάβασμα".
Πηγή
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου