Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017

Ο Εσταυρωμένος Χριστός με δύο δωρητές, El Greco

Ο Κόσμος  της Ζωγραφικής σε συνδυασμό με το θρησκευτικό συναίσθημα του Κόσμου των Ανθρώπων δημιουργεί αθάνατα έργα τέχνης, όπως ο πίνακας ζωγραφικής, Cristo Crucificado con dos donantes( Ο Εσταυρωμένος Χριστός με δύο δωρητές) ένας από τους  πίνακες του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco) που χαρακτηρίζεται για την πρωτοτυπία του. Ο πίνακας δημιουργήθηκε γύρω στο 1590 και σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.

Τον πίνακα παρήγγειλε το ένα από τα δύο πρόσωπα που βρίσκονται δεξιά και αριστερά από τον Σταυρό, με το σκοπό να τοποθετηθεί σε ένα μοναστήρι στο Τολέδο. Ο πίνακας χαρακτηρίζεται για την πρωτοτυπία του.

Το πρώτο πρωτότυπο χαρακτηριστικό του έργου είναι οι δύο δωρητές, οι οποίοι βρίσκονται τοποθετημένοι εκεί που παραδοσιακά έπρεπε να βρίσκονται η Μητέρα του Χριστού Μαρία και ο Απόστολος Ιωάννης.

Άλλα χαρακτηριστικά είναι η χρήση ψυχρών χρωμάτων,  οι επιμήκεις μορφές, η απουσία του τοπίου, το οποίο αντικαθίσταται από σύννεφα σε κίνηση, που φέρνουν στο νου το σκοτάδι, που σύμφωνα με τα Ευαγγέλια έπεσε πάνω στη γη μετά το θάνατο του Ιησού.

Έτσι η προσοχή  εστιάζεται στο σώμα του Χριστού, το οποίο  είναι σχηματισμένο με τον ιδιαίτερο τρόπο του Greco, σε σχήμα S Curve. To S Curve είναι ένας παραδοσιακός όρος στην αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή τέχνη, όπου η φιγούρα και η θέση του σώματος έχουν τη μορφή του S. Είναι μία εξέλιξη του contraposto, στα ελληνικά: αντίρροπη ή χιαστί στάση. Είναι η στάση του σώματος στη γλυπτική που αποδόθηκε για πρώτη φορά από τους αρχαίους Έλληνες γλύπτες του αυστηρού ρυθμού.

Πηγή
  
Μοιραστείτε το!!! :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου