Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2017

Η οδός Κυδαθηναίων, εκ φωτογραφίας του κ. Κ. Αννίνου

Ο Κόσμος της Αθήνας, της Αττικής του χθες ζωντανεύει σε μία φωτογραφία της εποχής των αρχών του 20ου αιώνα, του έτους 1904, όπου απεικονίζεται η οδός Κυδαθηναίων στην Πλάκα. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε, μαζί με άλλες, στο Ημερολόγιον Σκόκου,του έτους 1906. Ο δημιουργός συνοδεύει την φωτογραφία με την παρακάτω περιγραφή:

Η ιστορική συνοικία της Πλάκας με τραβά περισσότερο. Κάθε βήμα που έκανα ήθελα να σταματήσω να πάρω κάτι. Κάθε γωνιά σοκακιού, μ’ ένα μανάβικο ή καφενείο και στο βάθος ένα κομμάτι Ακρόπολη ή Υμηττό, ήταν μια ζουγραφιά με δύναμη κ’ έκφραση που βρίσκει κανείς, μόνο στα Ιταλικά σκίτσα, όπου βέβαια και η φαντασία δουλεύει κάμποσο.

Η οδός Κυδαθηναίων νομίζω πως είναι ο καλλίτερος δρόμος. Αρχίζοντας από τον Άγιο Σωτήρα, αλλά προπάντων από τον Αστυνομικό σταθμό, είναι θησαυρός μονάχος. Η φωτογραφία είναι μία από τις πολλέςπου πήρα σ΄ αυτόν τον δρόμο. Δεν είναι βέβαια τέλεια, δείχνει όμως καλά τι μπορεί να κατορθώση κανείς με λιγάκι υπομονή. Πρέπει να πω πως στην αρχή βρήκα τον μπελά μου όχι μόνο με τα μαγκόπαιδα, μα και με τους μεγάλους ακόμα.

Ο Ρωμιός είναι περίεργος άνθρωπος, αν ικανοποιήσης όμως την περιέργειά του, γίνεται περίφημος φίλος. Έτσι λοιπόν όποιος ήθελε να δη τις μηχανές μου, καλώς να ορίση. Ένας κουτσαβάκης τόσον ενθουσιάστηκε που άναψε το τσιγαράκι που του έδωσα και στάθηκε να τον φωτογραφήσω.
Κ. .Άννινος

Σημείωση:
Το κείμενο μεταγράφηκε στο μονοτονικό, αλλά διατηρήθηκε η γλώσσα και η ορθογραφία του πρωτοτύπου.

Μπορείτε να δείτε και Τοποθεσία παρά το Δαφνί. Εκ φωτογραφίας του Κ. Αννίνου

Μοιραστείτε το!!! :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου