Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017

Η κατανάλωση σοκολάτας και κακάο βελτιώνει τις γνωστικές επιδόσεις του εγκεφάλου


Επιστήμονες λένε ότι, ο γλυκός Κόσμος της σοκολάτας και του κακάο, μεταξύ άλλων, προστατεύει και αναπτύσσει τον γνωστικό Κόσμο του ανθρώπου:
Τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική κοινότητα απέδειξε τα οφέλη σοκολάτας στην υγεία των ανθρώπων. Έχει αποδειχθεί ότι  προστατεύει την καρδιά και  μειώνει τον κίνδυνο των αρρυθμιών, ότι ενισχύει την ικανότητα  συγκέντρωσης και  ότι περιέχει αντιοξειδωτικά που βελτιώνουν τη μνήμη. Τώρα μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της L' Aquila  στην Ιταλία διεξήγαγε μια μελέτη που δείχνει ότι η κατανάλωση σοκολάτας ή κακάο βελτιώνει τις γνωστικές επιδόσεις του εγκεφάλου.

Η γνωστική λειτουργία είναι η ικανότητα της επεξεργασίας πληροφοριών  από την αντίληψη. Ως εκ τούτου, αποτελείται από διάφορες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της προσοχής, της μνήμης, της μάθησης, της λογικής και της ικανότητας την επίλυση προβλημάτων.

Το μυστικό βρίσκεται στην υψηλή περιεκτικότητα που υπάρχει στη  σοκολάτα και το κακάο σε φλαβονοειδή. Αυτά είναι ουσίες φυσικών ενώσεων, που απαντώνται στο φυτικό βασίλειο, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές  και νευροπροστατευτικές επιδράσεις. Αυτή η ομάδα των επιστημόνων έχει ερευνήσει τι  είναι αυτό που συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν καταναλώνουμε τα φλαβονοειδή και, αν και πραγματείες που αναλύουν αυτά  είναι αρκετά σπάνιες, οι περισσότερες επισημαίνουν την ευεργετική επίδραση που έχει στη γνωστική απόδοση.

Οι συμμετέχοντες έδειξαν, για παράδειγμα, βελτιώσεις στην αύξηση της μνήμης στην  επεξεργασία των οπτικών πληροφοριών. Επιπλέον, έχει επίσης παρατηρηθεί ότι η κατανάλωση σοκολάτας ή κακάο μετά από μια άγρυπνη νύχτα εξουδετερώνει γνωστική εξασθένηση και  επιτρέπει την εκτέλεση εργασιών με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Στην περίπτωση των ηλικιωμένων, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η καθημερινή πρόσληψη φλαβονοειδών, βελτιώνει, μακροπρόθεσμα, τη γνωστική απόδοση, βελτιστοποιώντας παράγοντες όπως η προσοχή, η ταχύτητα επεξεργασίας, η λειτουργία της μνήμης, η λεκτική ευχέρεια.

Η Valentina Socci και ο Michele Ferrara, κύριοι δημιουργοί της μελέτης, εξηγούν: «Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει τις δυνατότητες των φλαβονοειδών για την προστασία της νοητικής ικανότητας των ευάλωτων πληθυσμών, βελτιώνοντας με την πάροδο του χρόνου,  την απόδοσης των γνωστικών λειτουργιών».
Πηγή: cronicasmundosocultos.blogspot.gr
Μοιραστείτε το!!! :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου