Σάββατο, 1 Ιουλίου 2017

Οικία Whaley: το πιο διάσημο στοιχειωμένο σπίτι των Η.Π.Α

Ο Κόσμος των στοιχειωμένων τόπων μας οδηγεί στο Σαν Ντιέγκο, της Καλιφόρνιας για να μας διηγηθεί την ιστορία της Οικίας Whaley, της στοιχειωμένης κατοικίας που έχει γίνει τουριστικό αξιοθέατο στη περιοχή της Old Town 

Η οικία  Whaley φτιαγμένη το 1857 πάνω σε ένα νεκροταφείο, έχει κερδίσει τον τίτλο του πιο στοιχειωμένου σπιτιού των ΗΠΑ, καθώς οι επισκέπτες υποστηρίζουν ότι έχουν δει σε αυτό φαντάσματα.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν το φάντασμα του James (Yankee Jim) Robinson και φαντάσματα διαφόρων μελών της οικογένειας Whaley.
                              
                                           Βίντεο για την Οικία Whaley.

Με έξι μόνο δολάρια μπορεί να επισκεφτεί κάποιος αυτό το σπίτι, στο οποίο δεν ξεχωρίζουν μόνο η ιστορία του, το ελληνικό αναγεννησιακό του στυλ και τα εκτιθέμενα αντικείμενα, αλλά, επίσης, είναι διάσημο για τους φασματικούς κατοίκους του.

Ο Thomas Whaley γεννήθηκε το 1823 στην Νέα Υόρκη και μετακόμισε με την οικογένειά του στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια το 1853. Αλλά, ήταν το 1857 όταν εγκαταστάθηκαν, τελικά, στο σπίτι τους, που έγινε γνωστό, ως Whaley House. Το σπίτι φτιάχτηκε πάνω σε ένα παλιό νεκροταφείο που μετά είχε χρησιμοποιηθεί, ως τόπος εκτέλεσης.
Thomas Whaley

Ο Thomas και η Anna είχαν έξι παιδιά, την Francis Hinton, τον Thomas Junior, την Anna Amelia, τον George Hay Binggold, την Violet Eloise και την Corrinne Lilian. Μετά τη φωτιά στο εργοστάσιο ξυλείας της οικογένειας και το θάνατο του Thomas Junior, το 1858 αποφάσισαν να εγκατασταθούν στο Σαν Φρανσίσκο, αλλά, το καλοκαίρι του 1868, λόγω εργασίας, οι Whaley επιστρέφουν στο Σαν Ντιέγκο, στην παλαιά τους κατοικία. Ένας από τους χώρους του κάτω πατώματος χρησιμοποιούταν, ως Δικαστική αίθουσα και τόπος συγκέντρωσης των κατοίκων.

Δύο από τις κόρες της οικογένειας παντρεύονται το 1882. Η Anna Amelia παντρεύεται με τον πρώτο της εξάδελφο, John T. Whaley. Η Violet παντρεύεται με τον  George T. Bertolacci.
Αλλά, ο γάμος της Violet δεν πήγε καλά και κατέληξε σε διαζύγιο. Αυτή ποτέ δεν συνήλθε από την ταπείνωση και έπεσε σε κατάθλιψη, που την οδήγησε στην αυτοκτονία, καθώς αυτοπυροβολήθηκε στην καρδιά.

Το 1898, ο Thomas Whaley πεθαίνει εξ αιτίας μιας ασθένειας. Η Anna Amelia πεθαίνει το 1905, εν τω μεταξύ, η οικία Whaley άρχισε να φθείρεται, καθώς έμεινε άδεια  μέχρι το 1909, όταν  η Francis Whaley κάνει μια ανακαίνιση του κτιρίου και το μετατρέπει σε ένα τουριστικό πόλο έλξης.

Συνεχίζει να ζει εκεί μαζί με τη μητέρα της τον George και την Corrinne Lilian. Το 1913 πεθαίνει η χήρα Anna Whaley και ένα χρόνο αργότερα η κόρη της Francis. Ο George Whaley πεθαίνει το 1928 και η Corrinne Lilian συνεχίζει να ζει στο σπίτι μέχρι το 1953. Η οικογένεια Whaley, που έζησε σε αυτό το σπίτι περίπου έναν αιώνα, υπέστη πολυάριθμες καταστροφές και θανάτους.

Το πρώτο φάντασμα, για του οποίου την εμφάνιση γίνεται λόγος, είναι αυτό του James (Yankeejim) Robinson, ενός ληστή, που απαγχονίστηκε το 1852 στο χώρο πάνω στον οποίο ήταν κτισμένο το σπίτι. Η τοπική εφημερίδα του Σαν Ντιέγκο περιέγραφε πως είχε διατηρήσει τα πόδια  σταθερά, όσο περισσότερο μπορούσε, μέχρι που τελικά έβγαλαν το στήριγμα και ο Yankeejim έμεινε κρεμασμένος σαν ένα εκκρεμές μέχρι που απαγχονίστηκε. Ο Thomas Whaley ήταν ανάμεσα στους θεατές.

Οικογένεια Whaley
Οι Whaley άκουγαν περιστασιακά το θόρυβο των βαριών βημάτων που κινούνταν γύρω από το σπίτι, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν του James (Yankeejim) και επίσης η Lilian πείστηκε ότι το φάντασμα περιτριγύριζε την οικογένεια.

Πολλοί επισκέπτες βεβαιώνουν ότι έχουν δει το φάντασμα του Thomas Whaley ντυμένο με ένα πανωφόρι και παντελόνια σκούρα. Επίσης, ένα κοριτσάκι 5 ετών χαιρέτησε έναν άνδρα που μόνο εκείνο μπορούσε να δει στο σαλόνι του σπιτιού.

Έχουν δει την Anna Whaley στον κήπο και στα δωμάτια του κάτω ορόφου Η Violet, η κόρη των Whaley που αυτοκτόνησε, επίσης, περιφέρεται στο σπίτι. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο σπίτι, τη δεκαετία του '60, ένα διάμεσο αισθάνθηκε την παρουσία ενός κοριτσιού το οποίο το περιγράφει, ως τη δισέγγονη του Thomas Whaley, Marion που πέθανε όταν κατάπιε δηλητήριο για τα μερμήγκια.
Επίσης, έχουν δει το φάντασμα του σκύλου της οικογένειας, ενός φοξ τερριέ με βούλες, με το όνομα, Dolly Varden που πέθανε από φυσικά αίτια και που συνηθίζει να γλείφει τα πόδια των γυναικών και το οποίο βλέπουν, συνήθως, παιδιά.
Η Δικαστική αίθουσα 

Ακόμα, στη σάλα της μουσικής έχουν ακούσει μουσική από τραγούδια άλλης εποχής
και έχουν αισθανθεί τη μυρωδιά παλιών πούρων Αβάνας και ευωδιές γαλλικών αρωμάτων.

Η οικία Whaley συνεχίζει να ζει  σιωπηλά πάνω στη λεωφόρο Σαν Ντιέγκο, όπως το έχει κάνει εδώ και ενάμιση αιώνα.

Μοιραστείτε το!!! :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου