Ο Κόσμος των παράξενων φαινομένων, που παρουσιάζονται σε κατοικίες ή ανθρώπους μετά την απώλεια αγαπημένων τους προσώπων, έχει να μας διηγηθεί πολλές και παράδοξες ιστορίες για τις οποίες δεν δόθηκε ποτέ καμία εξήγηση. Ανάλογη είναι και η ιστορία ενός κοριτσιού που βίωσε περίεργες και μη αναμενόμενες εμπειρίες μετά την αναχώρηση του πατέρα της από τον τρισδιάστατο κόσμο μας. ΠΑΤΕΡΑ, ΕΙΣΑΙ ΕΔΩ; Ένα κορίτσι, του οποίου ο πατέρας πέθανε πριν κάποια χρόνια, διαβεβαιώνει ότι δύο μέρες μετά το τραγικό συμβάν άρχισαν να συμβαίνουν περίεργα φαινόμενα στο σπίτι της. Σύμφωνα με διηγήσεις της μία μέρα που βρισκόταν ξαπλωμένη στο κρεβάτι των γονέων της ένιωσε ότι κάποιος την χάιδευε στο πρόσωπο. Κάθε φορά που βρισκόταν μόνη, ακουγόντουσαν θόρυβοι σε όλο το σπίτι. Κανένας δεν την πίστευε αλλά, όταν μία μέρα που η μικρή ξαδέρφη της έμεινε μαζί της, και αναγκάστηκαν να φύγουν από το σπίτι γιατί η μικρούλα φοβήθηκε από τους παράξενου θορύβους, άρχισαν να την πιστεύουν. Η τηλεόραση του δωματίο
Ο συμβολικός Κόσμος των παραμυθιών: Τα Καθήκοντα της Σταχτοπούτας
Έτσι η Σταχτοπούτα κάθεται δίπλα στο τζάκι, ενώ της φέρονται άσχημα και της αναθέτουν δύσκολα ή απραγματοποίητα καθήκοντα. Εκτός από τις δουλειές του σπιτιού, η Σταχτοπούτα πρέπει να περιποιηθεί τα γουρούνια,τις κότες, τις αγελάδες, και να καθαρίσει τους στάβλους.
Άλλα καθήκοντα είναι αδύνατον να εκπληρωθούν: να μαζέψει κόκκους σταριού που έχουν πεταχτεί στις στάχτες (τη βοηθάνε πουλιά ή μυρμήγκια), να μαγειρέψει σούπα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μια δαχτυλίθρα νερό, ή να κάνει ψωμί για όλη την οικογένεια μόνο με ένα σπυρί καλαμπόκι (εδώ τη βοηθάνε τα ζώα).
Άλλες φορές της ζητάνε να ξάνει τεράστιες ποσότητες μαλλιού (μια γριά, μια αγελάδα ή η νεκρή μητέρα της έρχονται για να τη βοηθήσουν). Άλλα καθήκοντα είναι: να βγάλει με τα χέρια της μπιζέλια μέσα από βραστό νερό, να μαζέψει πίτουρα μέσα από τις στάχτες, να μαζέψει χυμένο γάλα, να γυαλίσει έναν ολόκληρο λόφο από σκουριασμένα σίδερα, ή να μαζέψει σπόρους παπαρούνας από τις στάχτες.
Η βοήθεια που της δίνουν τα μυρμήγκια σ' αυτές τις περιπτώσεις μας θυμίζει τον μύθο του Άμορ και της Ψυχής. Το σκόρπισμα των σπόρων (που συμβολίζουν τη γονιμότητα, τη δύναμη και την αντρική ζωτικότητα) προέρχεται από πρωτόγονα έθιμα του γάμου και της κηδείας.
Στο γάμο οι σπόροι σκορπίζονταν για να τους μαζέψει ο γαμπρός, ενώ στην κηδεία ρίχνονταν πίσω από τη νεκροφόρα για να αποσπάσουν το πνεύμα του νεκρού και να το εμποδίσουν να επιστρέψει στον κόσμο των ζωντανών. Υπολείμματα αυτού του εθίμου βλέπουμε στους σύγχρονους γάμους, όπου οι καλεσμένοι ρίχνουν ρύζι,σιτάρι ή κομφετί στους νεόνυμφους.
Σε μερικές παραλλαγές τα καθήκοντα που ανατίθενται στη Σταχτοπούτα έχουν σαν σκοπό μόνο να την κάνουν δυστυχισμένη, ενώ σε άλλες περιπτώσεις σκοπό έχουν να την εμποδίσουν να πάει στον χορό. Σε άλλες περιπτώσεις είναι συμβολικά των δοκιμασιών της ψυχής και είναι συναφή με τα εμπόδια που συναντούν ο ήρωας ή ηρωίδα σε άλλα παραμύθια, μύθους ή θρύλους.
Μετά από τις δοκιμασίες αυτού του κόσμου αρχίζει ο δρόμος προς τον Παράδεισο. Αλλά,ακόμα και όταν τελειώνει τα καθήκοντά της η Σταχτοπούτα, πρέπει να βοηθήσει τη μητριά της και τις δύο κόρες της να ντυθούν για τον χορό. Ενώ έχει αφεθεί μόνη και παραδομένη, οι υπερφυσικές δυνάμεις έρχονται να τη βοηθήσουν.
Το πνεύμα της μητέρας της (με τη μορφή μιας γριάς, κάποιου ζώου ή πουλιού ή μερικές φορές ενός ξωτικού) εμφανίζεται και της προσφέρει ό,τι χρειάζεται για τη γιορτή ή την εκκλησία. Σε μερικές χριστιανικές παραδόσεις, η ηρωίδα συναντά τον Πρίγκιπα, στην εκκλησία. Η Σταχτοπούτα, πανέμορφη, μπαίνει στην εκκλησία τελευταία και έτσι ο Πρίγκιπας τη βλέπει. (Συνεχίζεται)
Δείτε επίσης:
Σταχτοπούτα: το Τζάκι και ο συμβολισμός του
Σταχτοπούτα: οι Άσχημες Αδελφές και η Μητριά
Το Μαγικό Δέντρο και οι Βοηθοί της Σταχτοπούτας
Απόσπασμα από το βιβλίο της Jean C. Cooper, Ο Θαυμαστός Κόσμος των Παραμυθιών. Αλληγορίες της Εσωτερικής Ζωής. Πορεία προς την Ωριμότητα,μετφρ. Θύμης Μαλαμόπουλος, Εκδ. Θυμάρι, Αθήνα,1983
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου