Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017

Έχεις "παλαιά ψυχή";

Ο εσωτερικός, o ψυχικός Κόσμος του ανθρώπου, βαθύς, πολύπλοκος, ευαίσθητος, διαισθητικός...

Είναι πιθανόν  κάποια φορά να έχεις ακούσει την έκφραση "παλαιά ψυχή", που συνήθως χρησιμοποιείται για να αναφερθεί σε ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από τους υπόλοιπους, γιατί σχεδόν πάντα έχουν ένα επίπεδο ωριμότητας ανώτερο από αυτό που έχουν οι συνομήλικοι τους. Είναι άνθρωποι που μπορεί να είναι πιο έξυπνοι ή να δείχνουν μία ιδιαίτερη ευαισθησία, άνθρωποι που είναι πιο διαισθητικοί και που φαίνεται να μην ταιριάζουν με την εποχή τους.

Ποια είναι η προέλευση αυτής της έννοιας ;
Στην πραγματικότητα, η προέλευση αυτής της έκφρασης "παλαιά ψυχή" προέρχεται από τον τατοϊσμό, ένα κινέζικο σύστημα φιλοσοφίας που έχει αρχαιότητα περισσότερο από 5.000 χρόνια. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, η ψυχή εγκαταλείπει το Τάο, που είναι μία συνολική και φυσική ενότητα, για να αποκτήσει εμπειρίες. Όμως, καθώς στον τατοϊσμό όλα πρέπει να γυρίσουν στη ρίζα του, σε ένα ταξίδι αιώνιας επιστροφής, ο απώτερος στόχος αυτής της ψυχής είναι να γυρίσει στο Τάο, εμπλουτισμένη με τις εμπειρίες της ζωής.

Έτσι, η ψυχή θα περάσει από 5 ηλικίες ή στάδια, ενώ όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία , τόσο περισσότερη τελειότητα επιτυγχάνεται και περισσότερο ανεβασμένα είναι τα επίπεδα αντίληψης του ανθρώπου . Η παλαιά ψυχή θα είναι το τελευταίο στάδιο επάνω στη γη. Οι άνθρωποι με μία "παλαιά ψυχή" έχουν χαρακτηριστικά που διαφέρουν από τους υπόλοιπους: είναι πιο πνευματικοί και τους ενδιαφέρει να βρουν τη θέση τους σε αυτό τον κόσμο. Επίσης αποτελούν συνήθως μέρος από κάτι πολύ μεγάλο, μέρος ενός συνόλου που τους ξεπερνάει. Επί πλέον, ο κύριος στόχος τους είναι να πετύχουν την εσωτερική ικανοποίηση.

Λέγεται ότι πολλοί ψυχοθεραπευτές, φιλόσοφοι και καλλιτέχνες είναι πραγματικά "παλαιές ψυχές" επειδή είναι επαγγέλματα που συνήθως τους κινούν την προσοχή. Σε αυτούς τους ανθρώπους τους αρέσει να μαθαίνουν για την πορεία της ζωής, και συνήθως αμφισβητούν την τάξη των πραγμάτων.

Τα 5 χαρακτηριστικά της "παλαιάς ψυχής"

1 Υψηλός βαθμός ωριμότητας. Αυτοί οι άνθρωποι παρά την ηλικία τους είναι πολύ ώριμοι, υπάρχουν ερωτήματα στα οποία οι συνομήλικοι  τους  ούτε που σκέφτονται και συχνά φθάνουν σε πολύ έξυπνα συμπεράσματα, δείχνοντας ένα βαθμό κρίσης ανώτερης από το κανονικό.

2 Απολαμβάνει τη μοναξιά και την εσωστρέφεια. Οι άνθρωποι που έχουν μία παλαιά ψυχή στη μοναξιά αισθάνονται άνετα, δεν χρειάζονται τη συνεχή συντροφιά γιατί ο εσωτερικός τους κόσμος είναι αρκετά πλούσιος. Επί πλέον, συνήθως χρησιμοποιούν αυτό το χρόνο για να σκέπτονται, για να ψάξουν ένα μεγαλύτερο νόημα στη ζωή  και να εμβαθύνουν σε αυτό που συμβαίνει γύρω τους και μέσα σε αυτούς τους ίδιους.

3 Έχει μια πιο πνευματική αίσθηση της ύπαρξης. Αν και πρόκειται για άτομα πολύ σκεπτόμενα, οι παλαιές ψυχές κινούνται από το πάθος, τους αρέσει να δουλεύουν σε κάτι που τους αρέσει και ψάχνουν συνεχώς την αυτοπραγμάτωση τους.  Είναι άνθρωποι ικανοί να εκτιμήσουν την αξία των απλών πραγμάτων και συχνά παραβλέπουν τα υλικά οφέλη. Μπορούν να εργαστούν σκληρά για να κατακτήσουν εντέχνως μία δεξιοτεχνία για να την εγκαταλέιψουν μετά, γιατί τους αρέσει να βρίσκουν την ευχαρίστηση στην διαδρομή, όχι στον προορισμό.

4. Έχει ένα ένστικτο πολύ εξελιγμένο. Οι παλαιές ψυχές έχουν εξαιρετικό ένστικτο και όταν καθοδηγούνται από αυτό, συνήθως δεν αποτυγχάνουν. Αυτό οφείλεται το ότι είναι παρατηρητικοί και έχουν μία μεγάλη ικανότητα να φτιάχνουν στο νου τους πλήρη πλαίσια των καταστάσεων, εκόνες που για την πλειονότητα των ανθρώπων περνούν απαρατήρητες.

5. Υψηλό επίπεδο ενσυναίσθησης και ευαισθησίας. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να μπουν στη θέση των άλλων ευκολία και να τους καταλάβουν, όταν κανένας άλλος δεν το καταφέρνει. Αυτό οφείλεται στο ότι μπορούν να δουν πιο πέρα από τις πράξεις και να καταλάβουν τα κίνητρα ή τον τρόπο σκέψης του άλλου. Είναι ικανοί να συγχωρούν και να συμβουλεύουν χωρίς να κρίνουν.

Τα μειονεκτήματα του να είναι κάποιος μία "παλαιά ψυχή"

Με την πρώτη ματιά μπορεί να φαίνεται να είναι κάποιος μία παλαιά ψυχή είναι θετικό. Όμως, αυτός ο τρόπος ύπαρξης, να συμπεριφέρεται κάποιος έτσι και να καταλαβαίνει τον κόσμο επίσης φέρνει κάποιες "ανεπιθύμητες συνέπειες". Η ζωή αυτών των ανθρώπων δεν είναι πάντα στρωμένη με ροδοπέταλα.

Αισθάνονται ότι δεν ταιριάζουν με τους ανθρώπους της ηλικίας τους γιατί τους ενδιαφέρουν διαφορετικά πράγματα και του είναι δύσκολο να τις μοιραστούν. Γι' αυτό συχνά αυτοί οι άνθρωποι έχουν φίλους μεγαλύτερους σε ηλικία, με τους οποίους μπορούν να μιλήσουν για θέματα πιο σύνθετα. Στην πραγματικότητα,από παιδιά προτιμούν τη συντροφιά των ενηλίκων.

Βιώνουν μία αίσθηση αποσύνδεσης με τον κόσμο, η οποία οφείλεται στο ότι δεν βρίσκουν πολλά άτομα που να συμμερίζονται τις απόψεις τους και τον τρόπο αντιμετώπισης της ζωής, ιδιαίτερα σε κοινωνίες όπου δίνεται προτεραιότητα στο χρήμα και σε άλλα υλικά αγαθά.

Μπορεί να έχουν προβλήματα αυτοεκτίμησης ή ακόμα να υποφέρουν από κατάθλιψη γιατί τείνουν να μετρούν τους εαυτούς τους με ένα μέτρο ηθικής πολύ αυστηρό και μερικές φορές αισθάνονται να βασανίζονται από τα ελαττώματα και τα λάθη .

Οι "παλαιές ψυχές" στην ψυχολογία
Στην πραγματικότητα, στον τομέα της ψυχολογίας δεν υπάρχει η έννοια "παλαιά ψυχή", αν και  είναι αναμφισβήτητο ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ένα επίπεδο ωριμότητας υψηλότερο από το αναμενόμενο για την ηλικία τους, είναι άνθρωποι που κατηγοριοποιούνται ως "πρόωροι" γιατί ξεπερνούν τους συνομηλίκους τους σε  και/ ή ευαισθησία.

Τον μυστικό αυτής της πρόωρης ωριμότητας ακόμα δεν έχει αποκαλυφθεί, αν και πολλοί δείχνουν ότι αυτό είναι συνένωση παραγόντων μεταξύ των οποίων βρίσκονται ορισμένα χαρακτηριστικά ιδιοσυγκρασίας και προσωπικότητας, ένα ευνοϊκό κοινωνικο- πολιτισμικό περιβάλλον, ένας υψηλός βαθμός κινήτρου και ένα υψηλό επίπεδο ανώτερης νοημοσύνης και δημιουργικότητας από την κανονική.

Πηγή: mundooculto. es
Απόδοση από τα ισπανικά Α.Χ.
Μοιραστείτε το!!! :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου