Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017

Ο υπόηχος, ο ήχος των φαντασμάτων


Ο Κόσμος των υπόηχων: άγνωστος, ανεπαίσθητος, επιβλαβής για τους ανθρώπους, μπαίνει, εργαστηριακά,  σε επιστημονικό πεδίο προς παρατήρηση :

Οι άνθρωποι που έχουν επισκεφτεί στοιχειωμένα μέρη μιλούν για κρύα μέρη,αισθήματα ρίγους και δέους. Κάποιοι ερευνητές θεωρούν ότι αυτά τα αισθήματα θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί από αυτό το φαινόμενο που είναι γνωστό ως υπόηχος

Τι είναι υπόηχος ; Ο ήχος μετράται από τη συχνότητα, την χροιά, τη διάρκεια και την ένταση. Η συχνότητα μετράται σε Herch(Hz). Ο υπόηχος είναι ένας ήχος εξαιρεικά χαμηλής συχνότητας, μεταξύ 1 και 20 Hz. Ο υπόηχος μόλις που ακούγεται, αλλά επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα. Μπορεί να προκαλέσει ναυτίες, άγχος και ρίγη . Μερικοί ερευνητές θεωρούν ότι θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμα και την όραση, εξ αιτίας των δονήσεων του οφθαλμικού βολβού.

Επί πλέον, οι ερευνητές έχουν την θεωρία ότι ένα μέρος του ανθρώπινου πληθυσμού είναι υπερευαίσθητο στους υπόηχους. Οι υπόηχοι μπορούν να παραχθούν φυσιολογικά από τις χιονοστιβάδες, τους σεισμούς και τα μετεωρολογικά φαινόμενα.

Τον Απρίλιο του 1998, το περιοδικό της Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών δημοσίευσε μία εργασία που έφερε τον τίτλο: The Ghost in the Machine (Το Φάντασμα στις Μηχανή) του καθηγητή  Vic Tandy του Πανεπιστημίου  του Coventry. Tandy περιγράφει τις εμπειρίες της εργασίας στο ιατρικό του εργαστήριο.

Οι συνάδελφοί του παραπονέθηκαν για ρίγη και μία ανατριχιαστική αίσθηση στο εργαστήριο. Μία καθαρίστρια παραιτήθηκε από τη δουλεία της εκεί επειδή είδε κάτι. Μία φορά, δουλεύοντας μόνος νύχτα στο εργαστήριο, ο Tandy είχε την αίσθηση ότι παρακολουθείται. Μία σκιά φάνηκε στο οπτικό του πεδίο. Όμως, όταν γύρισε, η σκιά εξαφανίστηκε.

Αλλά αυτό που οι άνθρωποι αισθάνονται με τον ήχο είναι, στην πραγματικότητα, ένα κύμα πίεσης που ταξιδεύει διαμέσου της ατμόσφαιρας. Ο Tandy ανακάλυψε ότι στο εργαστήριό του παραγόντουσαν ήχοι 19 Hz.

Το Κέντρο Τουριστικών Πληροφοριών της πόλης του Coventry βρίσκεται κοντά στον Καθεδρικό ναό, σε ένα κελάρι του 14ου αιώνα. Το κελάρι ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της κατασκευής του Κέντρου, και οι κατασκευαστές ανακάλυψαν ότι ήταν συνδεδεμένο με έναν υπόγειο διάδρομο. Αυτό το Κέντρο κάνει ξεναγήσεις στο κελάρι, και κάποιοι επισκέπτες λένε ότι έχουν αισθανθεί κάποια παρουσία  εκεί κάτω. Ένας δημοσιογράφος υποστήριξε ότι έχει δει ένα άυλο πρόσωπο πάνω από τον ώμο του. Ο Tandy τοποθέτησε τον εξοπλισμό της μέτρησης του ήχου στο κελάρι και ανακάλυψε ότι παράγονταν ήχοι 19 Hz, ήχοι των φαντασμάτων.

Τον Μάιο του 2003, ο Dr. Richard Lord, επιστήμονας της ακουστικής του Εθνικού Εργαστηρίου της Φυσικής της Αγγλίας, και ο καθηγητής   Richard Wiseman  ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Hertfordshire, διεξήγαγαν ένα πείραμα: - Ο Dr.Lord και οι συνάδελφοί του διοργάνωσαν μία συναυλία για 750 άτομα. Παίχτηκαν 4 μουσικά κομμάτια. Χωρίς να ειδοποιήσει τους θεατές, ο Dr.Lord χρησιμοποίησε ένα σωλήνα επτά μέτρων για να παράξει υπόηχο σε δύο από τα τραγούδια. Όταν τελείωσε η συναυλία, οι μισοί από τους θεατές ισχυρίστηκαν ότι είχαν αισθανθεί κάτι σαν φόβο και ανατριχίλες, ακριβώς κατά τη διάρκεια των δύο εκείνων τραγουδιών.
Τη επόμενη φοράπου θα αισθανθείτε κάτι πρόμοιο, ίσως να μην είναι η φαντασία σας...
Πηγή: sobreleyendas.com
Απόδοση από τα ισπανικά Α.Χ.


Μοιραστείτε το!!! :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου