Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2017

Γιατί οι Αιγύπτιοι έβαφαν τα μάτια ;

Ο Κόσμος της αρχαίας Αιγύπτου, εξωτικός, παράξενος, πολύχρωμος:
Οι Αιγύπτιοι δεν μακιγιάρονταν μόνο για λόγους ομορφιάς, το έκαναν πάνω απ' όλα για να προστατεύονται.

Οι Αιγύπτιοι έφθασαν να γίνουν ειδικοί στην παρασκευή καλλυντικών, λαδιών και αλοιφών, τόσο  για χρήση τους στην αισθητική όσο και στην ιατρική.
Αλλά γιατί ;

Εξ αιτίας του κλίματος και των υψηλών θερμοκρασιών και των πολυάριθμων ασθενειών που υπήρχαν στην αρχαία Αίγυπτο, οι άνδρες και οι γυναίκες έπρεπε να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους για να φροντίσουν την ομορφιά τους και να προστατευτούν απέναντι σε αυτές τις εναλλαγές.

Μέχρι την 4η Δυναστεία, οι Αιγύπτιοι περιέγραφαν τα μάτια με μία γραμμή πράσινου χρώματος, αλλά μεταγενέστερα άρχισαν να προτιμούν το μαύρο χρώμα (khol)

Οι Αιγύπτιοι εφάρμοζαν το "khol", φτιαγμένο από γαληνίτη (θειούχο μόλυβδο), μόλυβδο και άλλες ουσίες, και χρησιμοποιήθηκε ως μακιγιάζ, ως "ηλιακός προστάτης".

Όταν ανακάτευαν αυτό το προϊόν με νερό δημιουργούταν ένα είδος σκούρας πάστας που την τοποθετούσαν πάνω στα βλέφαρα για να προστατέψει τα μάτια από τον ήλιο. Ακόμα, έκανε χρήση ως αντιβακτηριδιακό, γιατί έχοντας χαμηλές ποσότητες μολύβδου απωθούσε τα μικρόβια και ενεργοποιούσε το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης χρησιμοποιήθηκε ως αντισηπτικό.

Είναι βέβαιο ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι δεν παραμελούσαν κανένα μέρος του σώματός τους. Χρησιμοποιούσαν αλοιφές και λάδια για την ελαστικότητα του δέρματος και, έτσι, απέφευγαν τις ρυτίδες. Επί πλέον, χρησιμοποιούσαν ενυδατικές με βάση το μέλι και έβγαζαν το μακιγιάζ με γάλα.
Με άσπρη σκόνη χρωμάτιζαν το δέρμα και, επίσης, έφτιαχναν "σκιές ματιών σε διαφορετικούς τόνους, με το μπλε να είναι πιο προτιμητέο.

Έφτιαξαν τα πρώτα "lip gloss" με μία μείξη ώχρας και οξειδίου του σιδήρου, και έβαφαν τα νύχια, τα χέρια και τα μαλλιά με χένα, χρώματος έντονου κόκκινου για τις γυναίκες των υψηλών τάξεων και άτονου για τις γυναίκες των χαμηλών τάξεων.

Ήταν τόσο σημαντικό το μακιγιάζ για του Αιγύπτιους που, όταν πέθαιναν, θάβονταν με όλα τα δοχεία, βάζα, παλέτες , καθρέπτες κλπ. για να μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα καλλυντικά προϊόντα τους.
Πηγή: antrophistoria.com
Απόδοση από τα ισπανικά Α.Χ.
Μοιραστείτε το!!! :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου