Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017

Η διπλή πτώση του πολιτισμού των Μάγιας

Ο  Κόσμος του αρχαίου πολιτισμού των Μάγιας, με την ξαφνική εξαφάνισή του, προβληματίζει τους αρχαιολόγους.

Μία πρόσφατη ανάλυση 154 αρχαιολογικών δειγμάτων επέτρεψαν στους επιστήμονες να εξακριβώσουν τα χαρακτηριστικά των δύο μεγάλων καταρρεύσεων του αρχαίου πολιτισμού των Μάγιας.

Οι αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου της Αριζόνας, ΗΠΑ, κατάφεραν για πρώτη φορά να οριοθετήσουν την χρονολογία των γεγονότων που σηματοδότησαν την εξαφάνιση του πολιτισμού των Μάγιας, ενός από τους μεγαλύτερους και πιο εξελιγμένους στην προκολομβιανή Αμερική.

Μία πρωτοφανής ανάλυση  χρονολόγησης με άνθρακα των 154 δειγμάτων που βρέθηκαν στην περιοχή Ceibal στη Γουατεμάλα επέτρεψε στην ομάδα των επιστημόνων να διευκρινίσει τα χαρακτηριστικά των δύο μεγάλων καταρρεύσεων που οδήγησαν στην εξαφάνιση του αρχαίου πολιτισμού: προκλασική κατάρρευση, 2ος αιώνας μ. Χ και κλασική, 9ος αιώνας μ.Χ.

Τα αποτελέσματα των ερευνών, που επέτρεψαν να καθοριστούν τα ακριβή πληθυσμιακά νούμερα των πόλεων των Μάγιας, έδειξαν ότι πέρασαν από πολύπλοκα σχήματα πολιτικής κρίσης και κοινωνικής αστάθειας, που ακολουθήθηκαν από διάφορες περιόδους ανάκαμψης.

Η κατάρρευση του πολιτισμού των Μάγιας συντελέστηκε σταδιακά. Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Takesi Inomata, συγκεκριμένα  είπε ότι "αυτό δεν ήταν μια απλή κατάρρευση, αλλά μικρά κύματα πτώσεων " που προκλήθηκαν από πολέμους και πολιτικά προβλήματα που τελικά οδήγησαν στην "εγκατάλειψη των μεγάλων πόλεων " των Μάγιας.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας έχουν δημιουργήσει ένα μοτίβο συμπεριφοράς που μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους, γεγονός το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την επίλυση του μυστηρίου της εξαφάνισης των Μάγιας.

Πηγή: phys.org/news , codigooculto.com
Μοιραστείτε το!!! :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου